França declara d'utilitat pública la MAT

París diu que el projecte minimitza l'impacte mediambiental i garanteix el subministrament elèctric

La MAT ha estat declarada d'utilitat pública per decret en el Diari Oficial de França aquest dimecres, segons ha informat el Ministeri d'Indústria gal. D'aquesta manera l'executiu presidit per Nicolas Sarkozy oficialitza un projecte per interconnectar l'estat francès i l'espanyol que es va tancar l'any 2008 a Saragossa.

La línia elèctrica comença a Baixàs, prop de Perpinyà, i segueix soterrada fins a la frontera, que travessa a través d'un túnel de 60 quilòmetres.

"Aquesta línia permetrà optimitzar els parcs de producció dels dos estats i afavorir el desenvolupament d'energies renovables intermitents com l'eòlica o la solar", afirma el Ministeri d'Indústria francès en un comunicat de premsa.

El ministeri assegura que el projecte s'ha adaptat "a les preocupacions mediambientals que ha suscitat" i que, per minimitzar els impactes sobre l'ecosistema, s'ha soterrat en tot el seu tram francès.

El projecte, classificat com a prioritari per la UE, es beneficia d'un finançament europeu de 225 milions d'euros i s'estima que el cos total pujarà fins als 700 milions d'euros.

Els ministres d'Indústria francès i espanyol es reuniran a Madrid el proper 23 de maig per traçar el full de ruta de la MAT, que hauria d'arribar a conduir 4.000 megavats el 2020.