Condemnen un advocat gironí que es va embutxacar els diners per constituir una immobiliària

L'Audiència li imposa dos anys de presó, l'inhabilita per exercir i l'obliga a retornar 42.000 euros

Els fets que s'han sentenciat avui a l'Audiència de Girona van tenir lloc el setembre de l'any 1999. Aleshores, Jesús Ribas treballava com a advocat i assessor jurídic a Lloret de Mar (Selva). Cinc persones, quatre de les quals eren russes, el van contractar perquè volien constituir una societat promotora immobiliària, 'Barsoret Promoció S.A.'.

La nova empresa es dedicaria a la compravenda d'immobles, a la rehabilitació d'edificis i també a la promoció immobiliària. Els socis van encarregar a Ribas que els hi portés tota la paperassa, i li van avançar diners perquè anés al notari, inscrivís l'empresa al Registre Mercantil i pagués els impostos corresponents.

Ribas, però, en comptes de fer el que li havien encomanat, es va embutxacar els diners i va falsificar l'escriptura de constitució de l'empresa. Fins i tot, per fer més versemblant l'engany, va arribar a incorporar un rebut del Registre Mercantil corresponent a una altra empresa, de la qual ell mateix també n'havia portat els tràmits.

Amb els socis enganyats, l'advocat va continuar exercint com a representant legal de l'empresa. Fins i tot, va arribar a fer-se càrrec de diverses gestions relacionades amb obres i la compra d'una finca. En total, els socis li van arribar a entregar més de 24.000 euros.

L'engany no es va descobrir fins al juny de l'any 2000, moment en què els socis van haver de pagar diferents recàrrecs i multes per operar amb el nom "Barsoret Promoció S.A.", una societat fantasma que no constava enlloc.

Xecs sense fons

Aleshores, Jesús Ribas, per evitar que el denunciessin, va arribar a estendre xecs per valor de 114.000 euros als socis. Quan els van voler cobrar, però, els xecs no tenien fons perquè el processat havia retirat tots els diners del compte bancari.

Per aquests fets, l'acusat s'enfrontava a nou anys de presó i inhabilitació per exercir, i a pagar una multa global de 14.400 euros. El fiscal li imputava un delicte continuat de falsedat de document públic i un altre d'apropiació indeguda, i també sol·licitava que indemnitzés els seus antics clients amb 42.000 euros (el valor dels diners que els hi va estafar més els interessos de tots aquests anys).

Avui, a les portes del judici fiscal i defensa han arribat a un acord. L'acusat ha admès els fets i el tribunal de l'Audiència l'ha condemnat de viva veu a dos anys de presó, dos d'inhabilitació per exercir com a advocat o assessor jurídic i a pagar una multa de 810 euros.

En matèria de responsabilitat civil, Ribas haurà de pagar 42.000 euros als antics clients. L'home, que ja no exerceix d'advocat, ha declarat: "Vaig fer un error fa molts anys, me'n penedeixo profundament i demano també perdó de tot cor".