Veray (PP) acusa Mas de 'poca sensibilitat gironina' i demana 'equilibri territorial' amb les inversions

L'alcaldable del PP a Girona confia superar els dos regidors que ha tingut aquesta legislatura

Concepció Veray és actualment portaveu del PP a Girona. Amb els vuit anys que porta de regidora, assegura tenir un coneixement de la ciutat suficient com per abanderar un "canvi real' no només de color polític, sinó de "maneres de fer" i de "prioritats". Durant 32 anys, l'Ajuntament de Girona ha estat a mans de partits d'esquerres. Primer del PSC i en els últims vuit anys, amb el tripartit format pels socialistes, ERC i ICV.

Valors com ara "austeritat", "transparència" i "llibertat" formen part del seu ideari, que defensarà, diu, amb un equip "renovat", amb algunes persones independents però acompanyada també d'aquells que, segons Veray, "han fet possible que el partit vagi cada dia a més". "Hem intentat fer una llista amb gent representativa i amb diferents sensibilitats per arrodonir el projecte i no deixar de banda ciutadans d'un barri en concret", diu Veray.

Entre els noms, hi figuren com a números 2 i 3 la periodista Cuca Mascort, directora de la revista 'Top Girona' i Carles Palomares Safarrés, President Comarcal del PPC del Gironès. El president provincial del partit a Girona i portaveu del PP a Catalunya, Josep Enric Millo, tanca la candidatura.

Tot i que no vol parlar de xifres concretes, l'alcaldable popular sí que espera poder ampliar la representativitat que tenen actualment a Girona (amb dos regidors). Es mostra confiada després de passar a ser la tercera força més votada en les últimes eleccions catalanes.

Pel que fa als possibles pactes postelectorals, assegura que té intenció de parlar amb tothom, si bé l'acord dependrà de l'acceptació del programa electoral. "Quan els pactes es fan només per interessos partidistes, és quan no funcionen", assegura Veray, que recorda que les actituds "sectàries" d'alguns-ERC de Girona ja ha dit que no pactarà amb el PP- "no agraden als ciutadans i menys en unes municipals".

La reforma del finançament local, una qüestió urgent

Veray veu urgent la reforma del finançament local, perquè considera que "ja es va tard" i demana al govern de Mas que, tot i la conjuntura econòmica, busqui "l'equilibri" perquè les inversions anunciades, pactades i algunes fins i tot licitades, es mantinguin. "Serem molt exigents perquè la Generalitat compleixi tots els seu compromisos amb el territori", ha afirmat, alhora que ha expressat la seva preocupació davant les retallades anunciades en els àmbits de salut, educació i seguretat.

"Em preocupa que la consellera Irene Rigau digui que fins d'aquí a vuit anys no podrem fer desaparèixer els barracons', declara Veray, que també mostra preocupació davant l'aturada de la inversió del nou Hospital Josep Trueta. Sobre aquesta qüestió afegeix que "les últimes notícies" que li han arribat són que "es vol traslladar a Sant Gregori', un fet que valora com "del tot inadmissible" i espera que finalment s'aposti pel projecte actual.

"Equilibri territorial" amb les inversions

Veray alerta que s'han aturat projectes que poden posar en perill la recuperació econòmica de la ciutat i retreu a Mas una falta de "sensibilitat gironina". "Una al final té la sensació que retallar inversions a Girona és més fàcil que fer-ho a altres llocs", asegura, i demostra sorpresa davant els "milers de milions" que costarà la línia 9 de metro a Barcelona, mentre "es posa en dubte" poder invertir a la capital gironina "una part molt més petita". És per això que demana a Mas que tingui en compte l'"equilibri territorial" i les necessitats de les diferents comarques, "més enllà de Barcelona i la seva àrea metropolitana".

Mesures per combatre la crisi a Girona

L'atur i la creació de llocs de treball són la prioritat número 1 per a la candidatura que encapçala Veray. La ciutat ha passat d'una taxa del 6% d'atur el 2007 a un 14% actualment, i per tant Veray ressalta que "cal posar tota la maquinària municipal" per crear ocupació. Tres són els àmbits que el PP de Girona creu que cal impulsar: el turisme, que representa el 13% del PIB gironí; el teixit comercial de la ciutat, i la potencialitat de Girona com a pol de negocis.

Una de les primeres accions seria la creació d'una agència de promoció econòmica, integrada pels sectors públic i privat.  Aquest organisme s'encarregaria d'elaborar un Pla Estratègic de Turisme i Comerç, que aporti les "claus" per dinamitzar la ciutat i fer-la atractiva per a les empreses de fora, segons Veray.

L'alcaldable del PP també creu que la política fiscal pot ajudar a crear nous llocs de treball, i per això assegura que cal donar facilitats als emprenedors i comerciants. Per exemple, proposa que els locals comercials paguin la taxa d'escombraries en funció dels residus que generin i no pas per la seva superfície, com s'estableix actualment.

El partit també inclou revisar les tarifes d'àmbits com el transport públic, amb la incorporació de noves bonificacions per a col·lectius que pateixen més les conseqüències de la crisi, com ara els joves. Així mateix, preveu revisar bonificacions en taxes com l'IBI, com és el cas de les famílies nombroses que actualment tenen un descompte del 30%. Veray considera que s'hauria d'augmentar fins al 90%, el màxim que estableix la Llei d'Hisendes Locals.

Pel que fa a l'aprimament de l'administració, l'alcaldable del PP creu que l'Ajuntament de Girona no té una plantilla sobredimensionada i, per tant, el que cal és reduir la burocràcia i els tràmits administratius, per fer més fàcil el dia a dia al ciutadà.

Lluitar contra l'incivisme

Fins a 340.000 euros anuals es va gastar l'Ajuntament de Girona l'any 2010 per netejar i arreglar els desperfectes ocasionats pel vandalisme. Aquesta és una de les dades que Veray destaca per defensar que cal combatre l'incivisme. Proposa modificar i actualitzar l'Ordenança de Civisme i Convivència del 1996 per tal que sigui més "severa" amb aquest tipus d'actes i ampliar la plantilla de la Policia Municipal en més de vuitanta agents més, com a mesura "dissuasòria". I afegeix que "sense seguretat, no hi ha llibertat".

Entre les propostes de caire social, el PP de Girona inclou la creació d'un centre d'urgències socials, obert les 24 hores, destinat a atendre totes aquelles problemàtiques dels ciutadans a través d'un telèfon per després activar el protocol necessari. El que es vol és que sigui un lloc on el ciutadà es pugui dirigir davant qualsevol dificultat social i evitar així que el seu problema vagi de "despatx en despatx", assegura Veray.

Pel que fa a la immigració, defensa que un ajuntament pugui elaborar informes vinculants quan una persona nouvinguda demana l'arrelament o l'agrupament familiar, ja que el consistori és qui "pateix" els efectes de la vulneració de les normes. I també que el burca i i el nicab es prohibeixin en edificis i espais públics, en ser peces que "clarament discriminen la dona" i que a més tenen connotacions de "submissió de la dona vers l'home", apunta.

Així mateix, el PP de Girona és partidari "d'ordenar" els fluxos migratoris amb el compliment de les lleis vigents, per evitar els problemes que ja estan patint alguns municipis. Per Veray, "el padró municipal massa vegades s'ha convertit en la porta d'entrada de persones en situació irregular". I conclou: "Això s'ha d'acabar".

Més companyies "low cost" i gestió privada de l'aeroport

El Govern ha d'arribar quan abans millor a un acord amb Ryanair, segons el PP, i posteriorment ha de buscar altres companyies de baix cost que li permetin obrir aquest mercat i no dependre només de la companyia irlandesa a l'aeroport de Girona. Per altra banda, Veray defensa que la titularitat continuï essent estatal i que s'obri un debat sobre la gestió público-privada de l'aeroport o únicament privada.

Per Veray, el debat que Mas planteja amb el possible traspàs és "estèril" i una "cortina de fum" per evitar parlar de la falta d'acord amb Ryanair. Per altra banda, considera que passar l'aeroport a mans de la Generalitat no solucionaria el problema, perquè "els diners que el Govern diu que no té, els seguirà sense tenir".

Alcaldable per tercer cop

Nascuda a Girona l'any 1976, Concepció Veray està afiliada al PP des de l'any 1994. El seu primer càrrec va ser el de vicesecretària d'Organització Provincial de Noves Generacions (des del 1994 fins al 1997) seguit d'altres com ara directora de campanya a les eleccions municipals de l'any 1999 i a les eleccions generals del 2000. És membre de la junta directiva del PP a Catalunya des de l'any 1999. Ha estat dues vegades candidata a l'alcaldia de Girona, els anys 2003 i 2007, i actualment és regidora i portaveu del partit a l'Ajuntament des del maig del 2003. També és consellera comarcal i portaveu del PP al Consell Comarcal del Gironès. A nivell professional, ha estat directora comercial de G-3 Esports (2000-2003) i actualment és consultora de Comunicació.