L'incendi del 2012 a la Jonquera, al top 10 dels pitjors a Espanya el segle XXI

Greenpeace diu que el municipi no té plans preventius ni d'emergència local

Greenpeace ha denunciat aquest dijous que La Jonquera no té plans preventius ni d'emergència local tot i haver patit un incendi greu. L'ONG ha analitzat els 10 pitjors focs del segle XXI i ha situat el del municipi gironí l'any 2012 en la posició desena.
Va cremar més de 10.000 hectàrees. En aquest sentit, avisa que la lluita contra el foc va molt més enllà de la tecnologia, i calen plans per prevenir-los i per abordar-los. A més, remarquen les zones que ja han patit incendis són més proclius a tornar-los a patir. Els deu incendis analitzats es van produir en plena onada de calor, que no explica el seu origen, però sí la causa de la seva propagació i la virulència.
 
Segons la responsable de la campanya d'incendis de Greenpeace, Mónica Parrilla, és més important invertir en planificació, en investigació de causes judicials i en la millora de les condicions laborals dels bombers que no pas destinar recursos a avions, helicòpters, camions i més efectius.

L'Ajuntament ho nega

Per la seva banda, l'Ajuntament del municipi ho nega. En un comunicat, el consistori assegura que sempre han participat en els plans que s'han elaborat des del Departament d'Interior i que des del maig de l'any passat té el seu prop Pla de Protecció Civil Municipal. A més, diuen, la Jonquera va ser un dels primers municipis de la comarca a obrir franges perimetrals antiincendis, que "ha anat mantenint i conservant". 

D'altra banda, insisteixen que formen part, juntament amb la Diputació de Girona, del projecte COOPEREM 2018-20, que té com a objectiu "desenvolupar una política conjunta en matèria de prevenció i gestió de riscos i catàstrofes" a banda i banda de la frontera.