ERC assegura sentir-se ''més còmoda'' governant en minoria a Sarrià de Ter

Narcís Fajula atribueix la pèrdua de la majoria absoluta al "relleu" de Roger Torrent

El cap de llista d'ERC i alcalde en funcions, Narcís Fajula, ha assegurat que, un cop analitzats els resultats del 26-M, se sent "més còmode" amb la idea de governar en minoria a Sarrià de Ter (Gironès). Tot i això, assegura que parlarà amb tots els grups i no descarta acabar tancant algun acord de govern per al mandat. ERC ha perdut una de les majories absolutes més sòlides que tenia a les comarques gironines. Fajula atribueix la pèrdua de tres regidors a diferents factors.
Creu que hi ha influït el "relleu" de Roger Torrent, que va deixar l'alcaldia el gener del 2018 quan es va convertir en president del Parlament. "Era un repte important substituir una persona tan significativa i estimada però ens n'hem sortit", sosté Fajula. El cap de llista apunta que els problemes amb les pudors que provoca la paperera Hinojosa també ha passat factura: "No per la gestió, perquè s'ha fet el que s'ha pogut, sinó perquè no s'ha pogut acaba de resoldre encara".
 
ERC ha governat amb una amplíssima majoria absoluta a Sarrià de Ter durant els darrers dos mandats. El partit, llavors encapçalat pel president del Parlament, va obtenir nou dels onze regidors que aleshores hi havia en joc. La marxa de Roger Torrent el gener de l'any passat va convertir el seu número 2, Narcís Fajula, en alcalde i aquest 26-M ha encapçalat, per primer cop, la candidatura dels republicans.

Per l'augment d'habitants, el ple de Sarrià passa d'onze a tretze regidors i també s'han incrementat el nombre de candidatures que s'han presentat a les municipals, arribant a cinc. Les eleccions han deixat ERC amb sis representants, només a un de la majoria absoluta. "Diumenge no vam pair bé els resultats però ara, vist amb perspectiva, estem molt contents de poder tornar a governar", ha dit Fajula.

Entren al ple Poble actiu Sarrià de Ter-Alternativa municipalista (PAS-AMUNT, formació vinculada a la CUP) amb dos regidors i Cs amb un. Els altres dos partits que tradicionalment ja s'havien presentat a les municipals, JxCat i el PSC, augmenten representació passant d'un a dos regidors cadascun.

"Tenim totes les opcions sobre la taula, des de governar amb minoria a fer un pacte puntual o arribar a un acord per a tota la legislatura", ha exposat el cap de llista. Narcís Fajula no amaga que, ara per ara, l'opció amb la qual el partit se sent "més còmode" és continuar governant en solitari.

L'alcalde en funcions subratlla que no tenen "cap predilecció" a l'hora d'arribar a un acord de govern, tot i que hi ha alguns partits amb els quals tenen "més afinitats" que amb d'altres com ara JxCat o PAS-AMUNT.

Relleu i Hinojosa

Fajula ha atribuït la pèrdua de la majoria absoluta a dos factors, el "relleu" de Roger Torrent i els problemes de pudors de la paperera Hinojosa. "Jo crec que tot ha sumat", ha dit el cap de llista d'ERC.

Tot i que Narcís Fajula era el número 2 de la candidatura encapçalada per Torrent el 2015 i que el va rellevar a l'alcaldia tan bon punt va deixar el càrrec després de convertir-se en president del Parlament, assegura que ha estat "un repte molt important" substituir-lo al capdavant del partit. "És complicat perquè és una persona molt significativa i estimada al municipi", ha dit. Per això, creu que haver estat tan a prop de la majoria absoluta es pot considerar un "bon resultat".

Un altre afer que creu que ha passat factura a l'hora de concentrar els vots dels sarrianencs és el problema de pudors que emet la paperera Hinojosa. Fajula ha subratllat que han fet "tot el que s'ha pogut i més" però, tot i això, encara "no s'ha acabat de resoldre".
 
Al març l'empresa va posar en marxa el pla a dotze mesos per reduir les pudors amb accions com el tancament del tanc d'emergències o l'elevació de la xemeneia de la nau principal. Fajula sosté que l'execució d'aquestes mesures i assegurar que es redueixen les males olors és la primera prioritat del mandat.

ERC posa sobre la taula un programa electoral amb més de 60 punts a desenvolupar durant la legislatura. Entre els reptes, hi ha l'obertura al setembre d'un institut per al qual necessitaran garantir la mobilitat i els accessos, dinamitzar el centre comercialment, impulsar els equipaments culturals o aconseguir obrir un centre de dia per a la gent gran perquè el 17% de la població de Sarrià de Ter té més de 65 anys.
 
ERC ha estat el segon partit més votat a les comarques gironines, per darrera de JxCat. Han rebut 91.362 vots (el 27,15%) davant els 68.377 (el 23,19%) del 2015. El partit ha revalidat la majoria absoluta a municipis com Vilablareix (Gironès), Bàscara (Alt Empordà), Riells i Viabrea (Selva) o Castellfollit de la Roca (Garrotxa), i l'ha aconseguit a poblacions com Palamós (Baix Empordà) o Sant Julià de Ramis (Gironès).