Reforç al jutjat de Girona per fer front als nombrosos recursos sobre clàusules sòl

Barrientos admet que un altre "focus de preocupació" és el jutjat de família

L'allau de recursos que a partir del 2017 va començar a rebre el jutjat especialitzat en clàusules sòl de Girona, el de primera instància 3, ha acabat per col·lapsar-lo. Hi ha més demandes que entren que no pas que es resolen, perquè el jutge titular (que durant mitja jornada rep suport d'un altre) no dona a l'abast.

"Només perquè se'n facin una idea, tan sols durant l'any passat hi van entrar més de 2.500 casos, cosa que multiplica per dos allò que es considera el volum òptim d'activitat", ha explicat el president del TSJC, Jesús María Barrientos. Per resoldre aquesta situació i descongestionar-lo, la Sala de Govern del TSJC (que avui s'ha reunit a Girona) ha acordat reforçar aquest jutjat especialitzat.

Barrientos ja ha avançat que "de manera immediata" es nomenarà una nova jutgessa, que treballarà colze a colze amb el titular per donar sortida a les demandes. "D'aquesta manera, hi haurà dos jutges treballant de manera simultània", ha precisat el president del TSJC.

En paral·lel, la Sala de Govern també reforçarà la Secció Primera de l'Audiència –que porta assumptes civils- amb un altre magistrat, que hi anirà en comissió de serveis. I és que moltes de les sentències que surten del jutjat especialitzat en clàusules sòl, després es recorren davant l'Audiència. Per això, en previsió que "el col·lapse" es pugui traslladar aquí, el TSJC ha decidit curar-se en salut.

Nou jutjat de família

Jesús María Barrientos també ha dit que a Girona ciutat hi ha un altre "focus de preocupació": la sobrecàrrega "molt important" que pateix el jutjat de primera instància 6, especialitzat en assumptes de família. Entre d'altres, separacions, divorcis, adopcions o incapacitacions.

El president del TSJC ha explicat que, tan sols durant el 2018, aquest jutjat va rebre 2.800 causes. Per alleugerir-lo de feina, ara fa dos anys –i a proposta de la Sala de Govern- es va nomenar un segon jutge. "Amb això s'ha aconseguit que no s'enfonsi; però la realitat és que aquest jutjat assumeix la feina de dos", ha subratllat Barrientos.

I aquí, el president del TSJC s'ha preguntat quan el Departament de Justícia posarà en servei el nou jutjat de primera instància 7 de Girona, que també s'especialitzarà en assumptes de família. Un organisme judicial que l'Estat ja va crear, però que la manca de disponibilitat pressupostària de la Generalitat ha frenat. "És decisió del Departament posar-lo en servei i dotar-lo d'espais, oficina i personal", ha dit Jesús María Barrientos.

Per últim, el president del TSJC també s'ha referit a aquells jutjats que tenen jutges substituts al capdavant. Barrientos ha dit que, a diferència d'anys anteriors, la situació "ha millorat", perquè actualment només els 4 de Santa Coloma de Farners no tenen cap titular al capdavant.

"Això no vol dir que quan hi hagi un nou concurs de trasllats la gent se'n vagi; però ara mateix, tot i que la situació de cobertura no sigui la ideal, és millor que en temps passat", ha concretat. I ha subratllat que, a Girona ciutat, "aquesta problemàtica no es dona", perquè tots els jutjats tenen jutges titulars.