Uns quaranta d'investigadors de la UdG demanen un augment salarial i quitança

Denuncien que cobren entre 900 i 1.200 euros nets al mes

Uns quaranta investigadors predoctorals de la Universitat de Girona (UdG) han participat aquest dimarts al migdia en una concentració davant de l'edifici del rectorat per reclamar diverses millores laborals. Es tracta d'una mobilització que s'ha fet a les diferents universitats de Catalunya per demanar que es faci efectiva l'aplicació de l'Estatut del Personal Investigador en Formació (EPIF), que estipula un augment salarial i la indemnització econòmica amb la finalització del contracte, entre d'altres coses.

Un dels investigadors, Àlex Romero, ha anunciat que "a la Universitat de Girona no anem malament" en l'aplicació d'aquest estatut, però "queden coses per complir". Una d'elles és l'augment salarial de tots els tipus de contracte d'investigadors, així com també eliminar el prorrateig dels augments salarials en contractes vius.

També demanen ampliar el nombre de contractacions a investigadors predoctorals per tal que la gent que està elaborant les seves tesis no hagi de fer-ho en "condicions precàries". De fet, Romero s'ha queixat que en molts casos les universitats aprofiten els doctorants per "abaratir la docència". D'aquesta manera, "assignen classes a aquest col·lectiu" mentre està realitzant la seva tesi doctoral tot i que no cobrin per fer aquesta docència.

Romero ha explicat que hi ha algunes convocatòries de contractes predoctorals que inclouen exercir de professor i que legalment és una eina vàlida. De tota manera, "en els últims anys" aquest tipus de convocatòria ha augmentat. Això ha comportat que la universitat no necessiti contractar tants de professors associats, perquè els investigadors predoctorals acaben fent la seva feina, sense cobrar cap extra. Segons l'investigador, això acaba fomentant els "col·lectius precaris" dins de la universitat.

Tal com han avançat diversos investigadors, a la Universitat de Girona a dia d'avui hi ha unes 800 persones fent el doctorat. De totes elles, "els contractats no arriben a la quarta part", ha detallat Romero. La resta, són persones que es troben contractats per altres institucions vinculades a la universitat o "gent que potser està fent la tesi sense cap mena de contractació".

La figura dels investigadors predoctorals

Un investigador predoctoral és aquella persona que "es vol dedicar a la recerca" i que tenen "molt bon expedient acadèmic", ha explicat una de les investigadores, Anaïs Vara. A més, Vara ha detallat que la majoria "ha fet diversos màsters" i que es dediquen a la recerca mentre fan el doctorat. Tots ells estan cobrant "entre 900 i 1.200 euros nets" a través d'aquests contractes d'investigadors que fa la universitat. Per Vara, es tracta d'un dels col·lectius "més vulnerables" de les universitats, ja que "fins fa pocs anys érem becaris i això sembla que hi ha moltes universitats que no ho han entès".