Berga (JxCat) aconsegueix la majoria absoluta a Olot

Ha millorat els resultats de l'històric Josep Maria Corominas

El candidat de Junts per Catalunya a Olot, Pep Berga, ha aconseguit la majoria absoluta en aquestes eleccions. Berga ha millorat els resultats de l'històric Josep Maria Corominas, i ha sumat onze dels 21 regidors que té el consistori garrotxí.
Aquests resultats permetran a la formació governar sense la necessitat d'haver d'arribar a pactes amb les altres forces. En concret, Junts per Catalunya ha aconseguit 6.889 vots, el què suposa un 44,48% del total dels vots emesos. Amb una participació del 65,56% - deu punts més que fa quatre anys -, la segona força al consistori serà Esquerra Republicana que ha aconseguit cinc cadires del ple. El PSC ha mantingut els tres edils que ja tenia i la CUP ha millorat els resultats i ara compta amb dos representants que s'asseuran al plenari. Qui ha empitjorat els resultats ha estat Olot en Comú que ha perdut el regidor que tenia.
 
Durant els comicis del 2015, CiU va tornar a ser per segon cop la força més votada amb nou regidors, un menys que el 2011 (quan va aconseguir posar fi a dotze anys de govern socialista a la ciutat). Ara la victòria va més enllà i governaran en solitari. Fa quatre anys ERC va passar de quarta a segona força amb cinc regidors, tres més que en les anteriors eleccions. El PSC va caure a tercera força amb tres regidors, tres menys que el 2011. La CUP i Olot en Comú (OeC) era la primera vegada que es presentaven i van treure tres i un regidor, respectivament.

Tot i tenir els vots per governar amb minoria simple, CiU va fer un pacte de govern amb el PSC i la formació va aconseguir entrar al govern malgrat haver perdut la meitat de la representació aconseguida el 2011 (en tenia sis). El novembre del 2017, però, l'acord es va trencar. L'aplicació de l'article 155 amb la "complicitat" del PSOE i el PSC i els empresonaments dels líders independentistes van fer que el PDeCAT expulsés els socialistes per la "situació excepcional" que vivia el país. Des de llavors, han governat en minoria. L'expulsió del PSC va doldre molt als socialistes i totes dues forces descarten la possibilitat de repetir l'aliança per als pròxims quatre anys.

Durant aquesta legislatura el PDeCAT a Olot s'ha compromès amb el referèndum i la república. Josep Maria Corominas és vicepresident de l'AMI. Aquest 26-M li ha suposat tancar etapa com a alcalde i passar el relleu a Pep Berga, actualment regidor i primer tinent d'alcalde, com a cap de llista de JuntsxCatalunya-Olot.

En aquests comicis els olotins han pogut escollir entre vuit candidatures: Junts per Catalunya-OIot, ERC, PSC, CUP, d'Olot en Comú Podem-En Comú Guanyem (OeCOECG), Ciutadans, Partit Comunista del Poble de Catalunya (PCPC) i Vox. Els tres últims no tenen representació al consistori.