Unes 500 persones es manifesten a Girona en un Primer de Maig amb rècord de desocupats

Sindicats sectorials i minoritaris també es concentren en contra les retallades socials

L'alta taxa d'atur que hi ha a les comarques gironines i els conflictes amb els treballadors de l'Hospital Josep Trueta han estat alguns dels protagonistes del Dia Internacional dels Treballadors a la ciutat de Girona. Unes 500 persones han fet sentir la seva veu en un Primer de Maig on la desocupació ha marcat un nou record històric a la demarcació, amb 88.800 aturats (22,33%). És la xifra percentual més alta de les quatre demarcacions catalanes i, a més, també està per sobre de la mitjana estatal (21,29%).

La secretària general de la UGT a Girona, Dolors Bassa, ha assegurat que els treballadors es troben en un panorama "molt dolent" ja que la taxa d'atur a les comarques gironines està pels núvols. Segons Bassa, aquestes xifres fan visibilitzar unes amenaces "molt clares", la primera la dreta europea i el sistema financer, en segon lloc la reforma laboral que, des del seu punt de vista, "no ha ajudat en res" perquè no ha creat ocupació, i la tercera amenaça són les retallades socials que hi ha.

Per aquests motius, Bassa ha exigit que hi hagi diàleg amb qualsevol reforma, que també hi hagi polítiques actives d'ocupació i drets i deures per tots els treballadors. Per la seva banda, el secretari general de CCOO a Girona, Bartomeu Compte, ha denunciat que en aquests moments no hi ha una sortida "equitativa" de la crisi i que només hi ha una batalla "desfermada" i "desigual", perquè, segons ha assegurat, "els que ens han portat a la crisi continuen tenint beneficis i la resta de la gent no". Compte, a més, ha tingut especial atenció per les retallades en serveis públics perquè, des del seu punt de vista, "és un sector sensible per a tota la ciutadania".

La manifestació ha sortit de la Plaça Independència i ha recorregut Jaume I fins arribar a la Plaça del Vi, on els dos secretaris generals dels sindicats majoritaris han llegit un manifest. La jornada ha acabat amb el cant de La Internacional i Els Segadors, i amb consignes a favor de l'ocupació i en contra de les retallades.

Manifestacions paral·leles

Paral·lelament a la manifestació, una vintena de persones de sindicats sectorials de l'ensenyament i de la sanitat, entre altres, com USTEC-STEs, CATA, CATAC, COS i CSC, s'han concentrat davant la seu de la Generalitat a Girona en contra de les retallades socials i sota el lema 'Lluitem contra les retallades dels drets socials i laborals'. A més, una setantena de persones del sindicat minoritari de la CGT també s'ha concentrat a la Rambla amb motiu del Dia Internacional dels Treballadors.

Precisament aquesta mateixa setmana, més de 1.500 metges, infermers, personal sanitari i representants d'altres sectors es van manifestar a Girona contra les retallades que el Govern vol aplicar a la sanitat pública. A més, una vintena de treballadors del Trueta continuen amb la tancada indefinida al vestíbul del centre per protestar per l'eliminació de l'encavalcament de torns d'infermeria, ja que fins ara els treballadors allargaven uns 15 minuts diaris la jornada per intercanviar informació sobre els pacients amb el torn següent i, a final d'any, acumulen vuit dies de vacances per aquest concepte. Ara, la gerència considera que aquest intercanvi d'informació es pot fer a través d'un programa informàtic i que no cal que es faci presencialment.

Visualitza la galeria d'imatges de la manifestació aquí.