Artur Mas des de la Vall d'en Bas posa als ramaders joves com a 'exemple' per al país

El president de la Generalitat apadrina el millor vedell de raça bruna dels Pirineus i el bateja amb el nom de 'Puigsacalm'

El president de la Generalitat ha llançat aquest diumenge un missatge de suport al sector ramader català, i en especial als joves que s'hi incorporen. "És un sector que va a l'alça, que agafa gent jove que creu en la ramaderia del futur de Catalunya, i que s'estimen la terra i el bestiar", ha dit Artur Mas.

Per al president, els joves que s'incorporen al camp són un clar "exemple" per a molts catalans. Segons Artur Mas, la clau que explica l'afany que els ramaders posen a la seva feina es troba en el fet que "creuen en el que fan" i que, encara que sigui "amb moltes dificultats, estan tirant endavant".

Per això, el president de la Generalitat ha demanat que no es menystingui el sector primari, perquè també és un motor econòmic del país. "Apart de la indústria, el turisme, el comerç o la recerca, hi ha altres sectors productius a casa nostra, amb productes vinculats a la terra i amb gent que hi creu", ha afirmat Artur Mas.

En aquest sentit, el president ha demanat als catalans que confiïn tant en els ramaders com en els seus productes. "Si ho fem, protegirem el territori i donarem vida a la gent de la Catalunya interior i de muntanya que s'hi dedica", ha dit Mas.

I segons el president de la Generalitat, aquesta confiança serà clau per remuntar el sector i -fins i tot- obrir-lo portes enfora. "Amb el pas del temps, la gent es reforçarà i exportarà el bestiar portes enfora, cosa que ajudarà a internacionalitzar el sector", ha conclòs.

Concurs nacional

Artur Mas ha fet aquestes declaracions des de Sant Esteve d'en Bas, on ha assistit a la celebració del setè concurs nacional de la Raça Bruna dels Pirineus. "És una raça autòctona, es tracta de bestiar propi de Catalunya i s'està fent una feina excel·lent", ha dit el president, en referència a la tasca que porten a terme els ramaders.

Actualment, arreu de Catalunya hi ha unes 30.000 vaques d'aquesta raça, que s'estenen per la Vall d'Aran, l'Alta Ribagorça, els dos Pallars, tota la franja pirinenca i la Catalunya central. L'associació ara treballa en un projecte per portar la raça al nord d'Àfrica.

Any rere any, el concurs nacional de la raça bruna dels Pirineus aplega centenars de ramaders vinguts d'arreu del territori, que porten els seus animals a participar en el concurs o a la subhasta del bestiar. A més de la carpa on s'exposen els animals, els actes es complementen amb una fira.

'Puigsacalm', el millor vedell

Aquest any, fins a 180 vaques, vedells i braus han participat al concurs. Un dels moments més esperats és l'apadrinament del millor vedell de l'any, que s'escull al centre de testatge que hi ha al Pallars. Aquest 2011, l'animal procedia de l'explotació La Torre d'Osona.

El president de la Generalitat ha apadrinat el vedell i, a l'hora de posar-li nom, ha admès que entre les seves preferències hi havia hagut la de posar-li 'Pep', en referència a l'entrenador del Barça. "Mou no", ha dit, mentre el públic reia. I ha afegit: "En tot cas, 'Pep es menja Mou', però no li diré així".

Artur Mas ha escollit batejar el vedell amb el nom de 'Puigsacalm', en honor a la muntanya que presideix tant la Vall d'en Bas com la Garrotxa. "És aquesta combinació de paisatge, de naturalesa, de força i d'emocions que recull la muntanya", ha dit el president de la Generalitat.

Després d'apadrinar el vedell, el president ha repartit els premis de les diferents categories del concurs de la raça bruna dels Pirineus. Al final, l'acte s'ha tancat amb la subhasta dels millors vedells. El vedell 'Puigsacalm' s'ha venut per 3.000 euros.