El Jutjat Contenciós declara nul·les tres llistes de CiU i PP però permet refer-les

La denúncia per part de Solidaritat Catalana argumentava que s'incomplia la llei de paritat

Solidaritat Catalana per la Independència (SI) ha vist com aquest matí el Jutjat Contenciós número 1 de Girona estimava parcialment la seva denúncia en contra de les llistes de CiU i PP a Cassà de la Selva i del PP a Olot. En aquest sentit, ha decidit “estimar en part el recurs presentat per Solidaritat Catalana per la Independència i anul·lar l'acord de la Junta Electoral de Zona d'Olot de proclamació de la candidatura nº 7 del Partit Popular a Olot, i anul·lar l'acord de la Junta Electoral de Girona de proclamació de la candidatura nº3 de Convergència i Unió i la candidatura nº5 del Partit Popular a Cassà de la Selva”. Així mateix, i fonamentant-se en jurisprudència constitucional, el magistrat ha decidit també “retrotraure les accions al moment anterior als referits acords, per tal que la Junta Electoral de Zona d'Olot i la Junta Electoral de Zona de Girona atorguin el corresponent tràmit de subsanació de la irregularitat apreciada”, el que significa que els partits disposen de més temps per a crear una nova llista i esmenar el seu error.

La denúncia interposada per SI feia incís en l'incompliment de la Llei Electoral (L.O. 5/1985, de 19 de juny) per part de CiU i PP, la qual dicta que en tota llista ha d'haver-hi un 40% de dones. Un cop coneguda la sentència l'advocat de SI, Andreu Garriga, s'ha felicitat perquè considera que “el tribunal ve a reconèixer implícitament la incompetència tant del PP com de CiU a l'hora d'elaborar les seves llistes i tanmateix de la Junta Electoral per proclamar-les sense verificar si s'ajustaven a Dret”. El representant legal de SI lamenta també “el funcionament de l'administració electoral i judicial espanyola, on pots presentar llistes sense complir la llei, te les poden proclamar sense ajustar-se a Dret i per a més inri, si ho denuncies es donen terminis suplementaris no contemplats per la Llei Electoral i subjectes a interpretacions jurídiques del Tribunal Constitucional”.

Per la seva banda, l'alcaldable de SI a Girona i coordinador regional de la formació independentista, Santi Niell, ha denunciat que “si les llistes impugnades enlloc de ser del PP i CiU haguessin estat d'una formació política independentista, a hores d'ara ja estarien anul·lades judicialment”.

SI disposa ara de dos dies per presentar un recurs d'empara al Tribunal Constitucional però aquesta és una opció que Garriga ha desaconsellat a  la formació independentista.