La Junta Electoral obliga Verges a retirar estelades i símbols més enllà del consistori

L'equip de govern està preparant un recurs

La Junta Electoral obliga l'Ajuntament de Verges (Baix Empordà) a retirar "de manera immediata" les estelades, llaços grocs i altres símbols partidistes que pengen dels fanals del poble. En concret, els que hi ha al llarg de la carretera C-31 i al pal que presideix la rotonda d'accés a la població (on s'hi van col·locar pneumàtics punxats).

La resolució, que en revoca una d'anterior, subratlla que el consistori també té l'obligació de garantir "la neutralitat institucional" al mobiliari públic, perquè depèn de l'ajuntament. L'escrit adverteix que mantenir les estelades i la resta de símbols pot suposar "incórrer en un delicte de desobediència".

L'equip de govern de Verges ja ha posat el cas en mans dels seus advocats, que estan preparant un recurs. Tot i això, la Junta Electoral alerta que el recurs "no tindrà efectes suspensius".

La resolució de la Junta Electoral s'emet en resposta a una denúncia que va presentar la plataforma 'Lloc Net, Joc Net' (integrada per les entitats Aixeca't-Levántate, Impulso Ciudadano, S'ha acabat i Cataluña por España). La plataforma va elevar una queixa a la Junta Electoral Central (JEC), criticant que tant la de Zona com la Provincial de Girona permetessin que les estelades, llaços i altres símbols independentistes pengessin dels fanals de Verges.

La JEZ i la JEP al·legaven, literalment, que aquest mobiliari urbà "no està comprès entre els llocs on l'Ajuntament ha de respectar el principi de neutralitat política durant els períodes electorals". A Verges, els símbols independentistes estan penjats als fanals que hi ha al llarg de la C-31 (la carretera que creua el nucli) i també al voltant de la rotonda que dona accés al poble (on s'hi van col·locar els pneumàtics punxats).

La JEC ha revocat ara la resolució de la JEP, dictada el 15 d'abril, que al seu torn confirmava la decisió que anteriorment havia dictat la JEZ. Al seu dictamen, la Junta Electoral Central conclou que "el deure de neutralitat política de tots els poder públics durant els períodes electorals exigeix l'eliminació de tot símbol partidista de qualsevol edifici públic, local electoral, lloc de titularitat pública o qualsevol espai que estigui sota el control d'una administració pública, incloent el mobiliari urbà dependent dels ajuntaments".

En un segon acord, la JEC ordena que, en última instància, la JEZ de Girona adopti "les mesures necessàries" perquè s'executi "immediatament" aquesta resolució. I de fet, l'ordre ja s'ha complert. L'Ajuntament de Verges va rebre ahir a la tarda un requeriment de la junta de zona que l'obliga a retirar "de manera immediata les banderes estelades o altre símbols partidistes dels fanals i altres elements del mobiliari urbà que estiguin en vies públiques del municipi".

La resolució de la JEZ, a més, també llança un clar advertiment al consistori. Li diu que, si no acata l'ordre, "pot incórrer en un delicte de desobediència". L'equip de govern de Verges ha posat el cas en mans dels seus advocats, que estan preparant un recurs. Tot i això, la JEZ ja avança que, encara que s'interposi, això no tindrà "efectes suspensius"; en definitiva, que ara per ara l'ordre s'ha de complir.

"De manera obsessiva"

En un comunicat, la plataforma 'Lloc Net, Joc Net' denuncia el criteri "restrictiu" i contrari "als principis de pluralitat i igualtat" que en un principi van adoptar la JEZ i la JEP de Girona, negant-se a ordenar la retirada de les "més de 50 estelades" que pengen dels fanals de Verges.

L'entitat, a més, no dubta a carregar contra l'actual Ajuntament (governat per la CUP i amb Ignasi Sabater d'alcalde). La plataforma assegura que el consistori ha col·locat "de manera obsessiva" símbols independentistes "als espais públics". I a més, s'atreveix a dir que "aquesta perseverança ha tingut un notable èxit" de cara a aquest 26-M perquè a les municipals "únicament hi concorre una candidatura i de perfil independentista", Junts Fem Poble-Alternativa Municipalista, que torna a encapçalar Sabater.