Fernando Lacaba, escollit per tercera vegada com a president de l'Audiència de Girona

El magistrat podrà inaugurar el nou Palau de Justícia i es marca com a objectiu reduir la inestabilitat de plantilles a la demarcació

A tot l'estat espanyol, només hi ha cinc presidents d'Audiències renovats per tercera vegada. I el magistrat Fernando Lacaba és un d'ells. Aquest matí, el CGPJ l'ha tornat a nomenar en el càrrec per als propers cinc anys. La candidatura de Lacaba s'ha imposat a la que va presentar el també magistrat de l'Audiència de Girona Fernando Ferrero.

En total, Lacaba ha obtingut catorze vots, Ferrero n'ha sumat tres i hi ha hagut una abstenció. El president ha agraït als membres del CGPJ "la confiança" que li han fet per tercer cop, tant a ell com al seu programa, que li permetrà continuar amb la tasca que va engegar ara fa deu anys, "i que encara no ha conclòs".

Fent una mirada enrere, Lacaba ha reconegut que l'Audiència que ara presideix no té res a veure amb la que es va trobar quan va accedir al càrrec. S'ha passat de nou a quinze magistrats -repartits en quatre seccions- i la demarcació disposa ara de 57 organismes jurisdiccionals, fet que la situa com la segona de Catalunya en importància numèrica.

Aquest creixement, però, s'ha de completar ara amb la posada en funcionament del nou Palau de Justícia de Girona. Precisament, Lacaba no amagava la satisfacció per ser president de l'Audiència quan el nou equipament entri en servei, cosa que es preveu per d'aquí a un any. I és que, com ell mateix reconeix, aquest ha estat un dels projectes que més llargament ha reivindicat, i on hi ha posat un especial "afany".

A més, Fernando Lacaba també ha remarcat que l'entrada en funcionament del nou Palau de Justícia -que es fa a tocar de la Devesa- permetrà posar en marxa la nova oficina judicial a Girona. "Es millorarà en eficàcia, perquè tots els funcionaris de l'Audiència es trobaran en una mateixa dependència, no estaran adscrits a seccions, i hi haurà un servei comú de tramitació i execució d'afers", ha precisat Lacaba.

Reduir la inestabilitat de plantilles

El president de l'Audiència de Girona també s'ha marcat com a objectiu, per aquests propers cinc anys, reduir la inestabilitat de plantilles (tant de jutges com de funcionaris) que viuen les comarques gironines. I és que, a l'elevada mobilitat, s'hi ha de sumar també que hi ha moltes vacants que es cobreixen amb interinatges.

"Això fa que, en determinats moments, es condicioni la qualitat i la rapidesa de la Justícia", ha lamentat Fernando Lacaba. Per això, tot i reconèixer que les comarques gironines són una demarcació "complicada judicialment" -ocupen el quinzè lloc de l'estat en número de delictes penals-, el president de l'Audiència vol lluitar per a l'estabilització de plantilles.

En referència a plantilles, Lacaba també ha anunciat que, entre demà i dilluns, s'incorporaran deu nous jutges a la demarcació. Quatre d'ells aniran destinats a Figueres; tres, a Blanes (Selva); dos, a Santa Coloma de Farners, i un a Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà).

Fernando Lacaba també ha reflexionat sobre els ajustaments del Govern. En aquest punt, el president de l'Audiència de Girona ha dit que s'és "conscient" de les dificultats econòmiques, i ha reflexionat que seria adient que la "mateixa treva que s'ha fet en Sanitat", també s'apliqués en altres serveis públics, com ara el món de la Justícia.

El tribunal de Maria Àngels Feliu

Al seu despatx, Lacaba té una fotografia peculiar, que resumeix el procés d'elecció de president d'aquest 2011. A la imatge, on es pot veure el tribunal que va presidir el judici pel segrest de la farmacèutica d'Olot, hi apareixen ell, Fernando Ferrero i el magistrat Carles Cruz.

Els dos primers han estat rivals en aquesta elecció. I el darrer, precisament, és un dels vocals del CGPJ que s'ha hagut de decantar per una de les dues candidatures.

President des del 2001

Fernando Lacaba Sánchez va néixer a Borja (Saragossa) l'any 1956. Llicenciat en Dret per la Universitat de Saragossa (1979), va ingressar el 1982 a la carrera judicial. Algunes de les seves destinacions com a jutge han estat Granollers, Barcelona i Vic. L'any 1987 va ascendir a categoria de magistrat i va exercir a l'Hospitalet de Llobregat i a Girona, d'on va ser-ne jutge degà des del 1987 al 1990.

D'ençà d'aleshores, és magistrat a l'Audiència de Girona i, des del 2001 n'és el seu president i membre de la Sala de Govern del TSJC. Fernando Lacaba també ha estat professor de Dret a la Universitat de Girona (UdG) i a la UNED, a més d'impartir cursos i formació al Centre d'Estudis Jurídics de la Generalitat i del CGPJ, entre d'altres. També ha publicat nombrosos articles en revistes especialitzades.

Durant la seva presidència ha estat condecorat amb la Creu al Mèrit Policial amb Distintiu Blanc, amb la Creu de Plata a l'Ordre del Mèrit del Cos de la Guàrdia Civil i amb la Creu d'Honor al mèrit policial de l'Ajuntament de Girona. També ha rebut la Creu de Sant Raimon de Penyafort. Fernando Lacaba pertany a l'Associació Professional de la Magistratura (APM).