Palmada creu que 'tothom veu venir un canvi' a Girona i augura un paper 'decisiu' d'ERC

La candidata és molt crítica amb el PSC amb qui diu que ha estat "molt difícil governar" perquè ha mostrat recels i "arrogància"

Blanca Palmada no vol fer cap aposta ni aventurar quin seria un bon resultat per a ERC a Girona. En les últimes eleccions van obtenir quatre regidors i tot i que les enquestes indiquen que perdran escons, Palmada assegura que es visualitza més formant part de l'equip de govern que a l'oposició. "Entomarem el resultat que sigui", assegura l'alcaldable d'ERC en una entrevista a l'ACN. Blanca Palmada afronta les seves primeres eleccions com a cap de llista a l'Ajuntament de Girona perquè substitueix Cristina Alsina al capdavant de la candidatura amb l'objectiu de renovar la imatge d'una ERC desgastada després de dos governs tripartits.

Arribat a aquest punt, la candidata creu que també cal fer autocrítica i analitzar què ha passat durant els darrers quatre anys i què ha provocat que ERC perdés suport dels votants en les darreres autonòmiques. A nivell de Girona, assegura que ha estat molt complicat governar amb el PSC i ha reiterat que si cal pactar es decantaria abans per CiU perquè considera que els socialistes estan massa "acostumats a manar" i no han demostrat tenir gaire "capacitat de diàleg".

Palmada creu que han estat "ingenus" quan han cregut que des del govern municipal podien "reconduir les coses" cap on volien. "Ha estat impossible, com també ha vist ICV", ha opinat Palmada que ha qualificat de "sorprenents" algunes actituds del PSC. "Només s'expliquen amb massa anys manant massa", conclou la candidata. Per això, aposta per crear "una nova manera de treballar" on les decisions es prenguin veritablement en equip i pel bé de la ciutat, passant per sobre dels interessos partidistes. "Sigui amb el soci que sigui", exposa la candidata.

Vinculada al món acadèmic i associatiu gironí, Blanca Palmada nega ser una gran desconeguda a la ciutat. "Potser no he estat a l'ajuntament durant els últims quatre anys i no sóc tant coneguda a nivell polític, però sempre he tingut una visió municipal i he estat molt vinculada a la ciutat", ha assegurat Palmada que considera que és un "aval" haver estat els darrer mandat al Govern com a comissionada d'Universitats. "Tinc molta experiència en el treball en equip", explica.

"No crec que hagi caigut d'un lloc molt alt", ha opinat Palmada que creu que arribar al món municipal després d'estar al Govern de la Generalitat no és fer un pas enrere en la seva carrera política. Blanca Palmada assegura que va arribar a Barcelona "mig de casualitat" però sempre ha tingut la mirada posada en el govern més pròxim perquè és on troba "la satisfacció".

Cap professional de la política

ERC té com a primer objectiu de la campanya electoral recuperar la confiança dels gironins. Una manera de fer-ho, segons Blanca Palmada, és tenint regidors compromesos amb la ciutat i no "professionals de la política". Palmada ha explicat que cap dels regidors que tingui ERC acumularà càrrecs a altres administracions. "No volem gent que esdevingui uns professionals d'inauguracions, rodes de premsa o gestió de l'espectacle polític", ha opinat la candidata que concreta que això inclou consell comarcal i Diputació de Girona.

De fet, Palmada també ha fet autocrítica amb la gestió d'ERC els darrers quatre anys a la presidència de la Diputació i ha lamentat que s'hagi perdut una oportunitat per aprimar-la i canviar-ne una mica l'estructura. "Defensem que la Diputació ha de desaparèixer" reitera Palmada que entén que aquest discurs "topi" amb el darrer mandat amb ERC governant l'ens supramunicipal.

Palmada proposa que mentre no es pugui eliminar la Diputació s'adoptin un seguit de mesures que la converteixin en una espècie d'òrgan gestor que es dediqui a recolzar la gestió municipal. Segons l'alcaldable, el primer pas ha de passar per suprimir el presidencialisme de la Diputació, reduir despesa en protocol i en tasques de representació, retallar dràsticament les edicions de llibres i la convocatòria de premis. "L'hem de convertir en una reunió enraonada de gent que està als municipis i que troba criteris de distribució", opina Palmada.

Un altre dels canvis dràstics que proposa la candidata és que la Diputació derivi directament els recursos als ajuntaments i no que faci convocatòries per a obres concretes. "Els recursos que arribin a l'ajuntament han d'arribar sense que estigui obligat a gastar-los en una cosa en concret", opina Palmada que creu que això el que provoca és que després els consistoris no tinguin fons per fer front a les necessitats reals que té. "Cal retallar el que és superflu i passar als ajuntaments de forma clara i directa els recursos que necessiten", ha defensat.

Pel que fa a aprimar l'Ajuntament de Girona, Palmada defensa que "no sobra ningú" però potser cal optimitzar la distribució per gestionar els recursos de forma més eficaç. "Hem de saber retallar bé i no fer-ho indiscriminadament" ha concretat Blanca Palmada que avança que per a ells és inviable apujar impostos i situa com a prioritat per plantar cara a la crisi del món local governar amb "molta austeritat".

La ciutat del futur no planificada

L'alcaldable d'ERC ha lamentat que les discrepàncies dins el govern tripartit durant el darrer mandat, el desgast dels socialistes i la proximitat de les eleccions hagin pesat més que el disseny de la Girona del futur. Segons Blanca Palmada, el disseny de la ciutat amb el TGV s'ha "desatès" i no s'han fet discussions ni debats públics reals de com ha de ser Girona.

"El que no hauria de ser el TGV és una manera de convertir Girona en una ciutat dormitori de Barcelona", ha opinat Palmada que creu que l'arribada de l'alta velocitat ha de servir per marcar caràcter i reforçar la capitalitat de Girona. Ha de servir, diu Palmada, per generar noves oportunitats de negocis i potenciar la implantació d'empreses estrangeres. "Girona ha de continuar essent una capital amb tota la potència i personalitat, no un lloc on s'hi viu molt bé i s'hi va ràpid a dormir o a passar-hi el cap de setmana", avisa Palmada.

Després de tota una trajectòria lligada a la universitat, Palmada no pot evitar veure el TGV també com una manera de flexibilitzar la formació dels estudiants i investigadors gironins però alerta que no pot ser una via per a la pèrdua de talent. "El talent no es pot retenir, ha de circular, però el balanç ha de ser correcte entre la gent que marxi i la que vingui", ha concretat Blanca Palmada.

També lligat al món universitari i a l'ensenyament, Palmada vol que el govern municipal es prengui el fracàs escolar com una competència local i deixi de desentendre assumptes com aquest. L'alcaldable d'ERC recorda que a Girona hi ha 17.000 nens de primària i secundària amb aquest problema i proposa crear un pla de voluntariat amb estudiants de la universitat que ajudin a fer reforç als centres. "Que no hi hagi cap alumnes que es quedi sense l'acompanyament que necessita" diu Palmada que explica que aquesta xarxa es podria estendre a gent gran que vigili els alumnes mentre fan els deures o comparteixin hores de lectura.

Una banyolina que es veu alcaldessa de Girona

Blanca Palmada va néixer a Banyoles l'any 1963 però viu a Girona des de fa 32 anys. Per això, assegura que tot i que no renega de la seva ciutat natal, està molt vinculada a Girona i té "moltes ganes" de ser alcaldessa de la ciutat. "Em veig alcaldessa perquè Girona necessita una alcaldessa que només estigui per Girona", diu Palmada que es considera "lliure" per treballar per a la ciutat perquè assegura que no té cap altre lligam ni està pendent d'aconseguir ascensos.

L'alcaldable d'ERC té dos fills, en Joan i la Roser. És doctora en Filologia Catalana i màster en Lingüística Teòrica per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Blanca Palmada va començar la seva activitat acadèmica el 1986 com a professora a la UAB però el 1992 ja es va incorporar a la UdG on ha estat directora del Departament de Filologia i Filosofia, coordinadora de la selectivitat, responsable d'accés a la universitat i vicerectora de la docència. Durant el darrer mandat ha estat comissionada d'universitat i recerca del Govern de Catalunya.