Els Agents Rurals detecten partides clandestines de 'paintball' al parc natural del Montgrí

Els esportistes aprofiten les instal·lacions de l'antiga base militar americana Loran a Torroella de Montgrí per recrear batalles

Les instal·lacions de l'antiga base militar americana Loran s'han convertit en el lloc idoni per a la simulació militar. Durant la nit, grups aprofiten aquest espai que actualment està abandonat per organitzar partides clandestines de 'paintball' o 'airsoft'. Els dos esports tenen la mateixa base, es tracta de dividir-se en equips i desplegar estratègies militars per aconseguir guanyar la batalla. Els jugadors van perfectament equipats amb roba de camuflatge i duen armes. Unes, les de paintball, disparen boles de pintura i el contrincant queda eliminat quan alguna d'aquestes 'bales' el taca. Les d'airsoft són petites boles de plàstic.

Els Agents Rurals han detectat que la tanca metàl·lica que barra el pas a les instal·lacions de la base militar no és suficient per evitar que aquests grups hi entrin. El cap dels Agents Rurals al Baix Empordà, Jordi Romeu, ha explicat que s'ha convertit en "un dels punts negres" al Montgrí. Els esportistes incorren en dues infraccions diferents. D'una banda perquè per fer una activitat esportiva organitzada en el parc natural cal un permís específic que aquests grups no tenen. A més, explica Romeu, utilitzen unes instal·lacions que són propietat del Ministeri de Defensa i no són d'ús públic.

Romeu assegura que segueixen la pista d'aquests grups per poder-los enganxar in fraganti i denunciar-los. Els Agents Rurals els podrien immobilitzar tot el material -les armes simulades, radars o altres elements militars- que es quedaria en dipòsit fins a la resolució de l'expedient. L'Estació Loran era una de les bases més importants i avançades d'intervenció i seguiment de comunicacions del Mediterrani, que va perdre tota utilitat el 1994.

A banda de l'organització de partides clandestines de 'paintball' o 'airsfot', els Agents Rurals han explicat que la base militar Loran i la barraca dels pescadors -una construcció propietat de l'Ajuntament de Torroella de Montgrí- també són un perill perquè grups de persones hi van a passar la nit i hi organitzen festes o barbacoes. Això converteix les dues zones en petits abocadors de deixalles i també en un perill per al risc d'incendis perquè a partir del 15 de març està prohibit fer foc a la zona del Montgrí. Per això, els Agents Rurals estan intensificant els controls per denunciar les persones que infringeixin les normes i per eradicar el problema.

La intensificació de les tasques de vigilància i control al parc natural del Montgrí, les Medes i el Baix Ter també passa per inspeccionar les zones on alguns campistes acostumen a instal·lar-se de forma il·legal i, sobretot, per controlar l'accés motoritzat a la zona. No està prohibit que quads i motos passin per camins del Montgrí però han de ser els habilitats, d'ús púbic i que tenen quatre metres d'amplada. Els Agents Rurals s'encarreguen de denunciar i immobilitzar les motos i quads que localitzen passant per pistes forestals o per camins no autoritzats. També als que "es diverteixen" en zones de dunes. Romeu detalla que aquestes zones són especialment delicades. "Són molt fràgils i es degraden fàcilment", lamenta.

Quan comença el bon temps augmenta la feina per als Agents Rurals perquè la pressió humana en zones naturals augmenta. Un exemple és el riu Ter. Romeu ha explicat que hi ha grups de persones sobretot de l'Europa de l'Est que tenen tradició de passar les nits del cap de setmana pescant. "No es pot pescar de nit", ha explicat Romeu que afegeix que el problema s'agreuja quan fan foc per escalfar-se el menjar o no recullen les deixalles de la llera del riu. "Ja hem denunciat força pescadors i ho continuarem fent", conclou Romeu.