Milers de persones omplen els carrers de Verges per veure la tradicional 'Dansa de la Mort'

La processó consolida els canvis introduïts per Lluís Llach

En aquest petit municipi del Baix Empordà s'hi veu, des del segle XVII, la 'Dansa de la Mort', el reclam principal que atreu milers de persones, com en l'edició d'aquest any, on grans, joves i petis han omplert els carrers. La processó de Verges i la seva 'Dansa de la Mort' han estat, un any més, un dels escenaris més importants del Dijous Sant a Catalunya. Verges ha consolidat els canvis que Lluís Llach ha anat introduint durant aquests tres anys com a director i que han consistit principalment en fer una espècie de retorn al passat adequant ambientació, il·luminació i vestuari. Després d'aquests tres anys, el cantautor es dóna per satisfet i creu que és el moment de cedir la direcció a un equip directiu que segueixi els seus passos. El pas de Llach per Verges ha servit per professionalitzar una de les processons més emblemàtiques del país. En aquest petit municipi del Baix Empordà s'hi veu, des del segle XVII, la 'Dansa de la Mort', el reclam principal que atreu milers de persones.

Il·luminació tènue i torxes per evocar l'època medieval han acollit la tercera processó de Verges dirigida pel cantautor Lluís Llach. 'La Dansa de la Mort' s'ha pogut veure, en ple segle XXI, com en els seus orígens. És una verdadera relíquia, una dansa d'esquelets tradicional que ha sobreviscut des de l'època medieval. Al llarg de tres anys, Lluís Llach ha posat al dia la tradició i, sense perdre l'ànima que l'ha fet un referent, ha renovat vestuaris i ha afegit noves músiques per acompanyar algunes escenes. Diversos Agnus Dei dels segles XX i XXI han acompanyat les escenes on Jesús és el protagonista.

Després de tres anys de feina, Llach dóna per acabada la seva feina al capdavant de la processó. El cantautor aposta per crear un equip directiu que sigui l'encarregat de mimar la processó i mantenir-la com un dels referents. Una representació emblemàtica que aquest Dijous Sant ha tornat a fer el ple absolut tant a la representació com a la processó pels carrers de Verges.

La Processó de Verges està estructurada en dues parts. La primera part es representa dalt d'un escenari a la plaça Major. Sobre l'escenari, els actors -tots de Verges- han protagonitzat escenes com l'entrada triomfal de Jesús a Jerusalem, la Samaritana, el Sant Sopar o la condemna de Ponç Pilat. Com ja es va poder apreciar els dos darrers anys, l'entrada de Llach a la direcció de l'espectacle ha aportat riquesa musical i també una renovació en el vestuari i la il·luminació.

La segona part és la desfilada dels protagonistes de la processó pels carrers de la vila. La majoria de mirades esperen veure passar la 'Dansa de la Mort', la joia medieval que ha sobreviscut al pas del temps a Verges.