Disset autors catalans llegeixen textos sobre l'Empordà com a aperitiu de la Diada de Sant Jordi

Un berenar amb productes de Torroella de Montgrí ha acompanyat les lectures dels escriptors

Alguns escriptors catalans han pogut participar avui en un acte que, lluny de les cues i les aglomeracions habituals de Sant Jordi, ha volgut donar tant a lectors com autors l'oportunitat de trobar-se d'una manera més distesa i propera. Així, des de la llibreria de Torroella El Cucut, animats per la Cambra del Llibre Català, el Gremi de Llibreters de Catalunya i el Gremi d'Editors, han decidit organitzar un berenar de tres hores que ha estat acompanyat de lectures de fragments sobre l'Empordà, i d'aquesta manera "reforçar les relacions dels escriptors amb els lectors".

La iniciativa ha estat molt ben rebuda pels autors participants, ja que "tot el que sigui fomentar actes perquè la gent llegeixi" i "el Sant Jordi sigui una mica diferent però sense deixar el que és sempre", és "molt interessant", segons valorava l'escriptor Xavier Cortadellas. Per la seva part, Vicenç Pagès reflexionava que "tot això no s'hagués organitzat si hagués estat un Sant Jordi normal", en referència a la coincidència amb Setmana Santa.

L'escritpor Jordi Molist també considerava que havia estat una bona idea muntar aquest berenar acompanyat de lectures pel fet que "apropa els llibres a la gent", a la vegada que feia una crida a "repetir-lo per molts anys". La descentralització també ha estat un aspecte positiu d'aquest esdeveniment, segons Maria Mercè Roca, que afegia que ha estat útil perquè "els autors trobin el suport en el públic".

Un acte "per treure les pors que Sant Jordi no funcionarà"

Per la seva part, Gironell ha manifestat que qualsevol acte per promoure la lectura "és la manera de treure les pors que aquest Sant Jordi no funcionarà". L'autor de "L'arqueòleg" ha fet una crida que "això s'estengui a altres vegades" i que "no quedi cenyit a un sol dia", de manera que es pugui arribar a aconseguir "una setmana del llibre".

Tot i l'ambient més relaxat d'aquesta tarda, els autors no s'han escapat de signar llibres als lectors, que avui fins i tot han pogut aconseguir dedicatòries més treballades. És el cas de la il·lustradora Marta Montañà, que oferia als admiradors dibuixos dignes d'estar publicats en qualsevol conte infantil.

D'altra banda, els assistents han pogut degustar un berenar fet a base de productes elaborats a Torroella. També han tingut l'oportunitat de tastar una beguda innovadora, que és la infusió de ratafia.

Els escriptors participants en aquesta lectura han estat Jordi Badia, Luisjo Gómez, Blanca Busquets, Joan Daniel Bezsonoff, Mercè Font, Rosa Font, Xavier Cortadellas, Martí Gironell, Núria Esponellà, Jordi Molist, Marta Montañà, Joan Llauró, Vicenç Pagès i Jordà, Judit Pujadó, Maria Carme Roca, Maria Mercè Roca i Francisco Javier Zuloaga.

Un Sant Jordi en dissabte de Setmana Santa cada 17 anys

El secretari tècnic del Gremi de Llibreters de Catalunya, Eduard Garrell, que també ha estat present en l'acte, ha considerat que aquest Sant Jordi serà "molt especial", ja que, segons ha explicat, només passa cada 17 anys que caigui en un dissabte de Setmana Santa. "Els llibreters seguim sent optimistes", ha apuntat, i "l'únic que hem d'esperar és que el temps sigui complaent".