El Bulli, dels fogons a les pantalles de cinema de la mà del productor Jeff Kleeman

La pel·lícula es començaria a roda a la Cala Montjoi entre el 2012 i el 2013 per estrenar-se el 2014

"He après sobre Catalunya a través d'anar a El Bulli i a través del Ferran", ha explicat Jeff Kleeman, vicepresident executiu de la Metro Goldwyn Mayer i productor executiu de coneguts èxits de taquilla com 'Titànic' o ' Haunted'. "És important que la pel·lícula mostri la cultura (catalana), el paisatge, doni als espectadors un tast de la llengua i els ajudi a entendre que el món és més gran del que coneixen", ha afegit Kleeman.

Ferran Adrià va anunciar fa un mes a Nova York que es faria una pel·lícula sobre El Bulli a Hollywood. Al principi, Kleeman va pensar en fer un documental sobre el restaurant de Cala Montjoi, però ni Ferran Adrià, ni Juli Soler i Albert Adrià, els altres socis de El Bulli, es van mostrar "massa entusiasmats amb la idea", explica Kleeman.

Amb el documental 'El Bulli, cooking in progess' del director alemany Gereon Wetzel, i el projecte de més de 10 hores que prepara TV1 sobre la història del restaurant d'avantguarda, Ferran Adrià i Jeff Kleeman buscaven un altre tipus d'apropament que narrés la història del famós restaurant d'una manera més innovadora i creativa.

"El mes de setembre passat el Ferran em va dir que hi havia un llibre que es publicaria el 2011 que narrava la història dels aprenents a cuiner que cada any treballen a El Bulli", recorda Kleeman. Kleeman va trobar la novel·la inspiradora. Es tracta del llibre 'Els aprenents a bruixot', de la corresponsal de la revista 'Time' a Madrid, Lisa Abend, que narra la vida dels aprenents a cuiner procedents d'arreu del món que, sense cobrar, fan que El Bulli hagi obert temporada rere temporada.

"Quan vaig llegir el llibre vaig veure que hi havia una oportunitat de fer una pel·lícula a l'estil d'un film d'esports, en què l'acte de cuinar és l'esport i en què aquest grup de gent (els aprenents a cuiner) aconsegueix convertir-se en un equip sincronitzat, amb els accidents que poden passar al llarg de l'aprenentage, com que algun d'ells quedi fora del joc", narra el productor.

Nova gramàtica cinematogràfica

"El film vol posar en evidència el xoc cultural dels aprenents a cuiner un cop arriben a El Bulli, i com Ferran Adrià, un professor fascinant, provocatiu i brillant, els canvia les perspectives i les idees de qui creuen que són i qui realment són", subratlla Kleeman. "Ferran Adrià no només ensenya els aprenents a ser grans xefs, sinó a com ser artistes", continua.

Segons aquest productor, que porta més de 25 anys d'experiència en el sector, la pel·lícula vol reflectir com els aprenents de cuiner han d'aprendre a comunicar-se entre ells i "formar aquest fantàstic equip que fa aquests extraordinaris i complicats plats en unes condicions molt difícils", opina. "En essència han de trencar amb les seves barreres culturals, lingüístiques i personals", continua.

"Si tenim èxit serà una pel·lícula molt diferent de tot el que s'ha fet fins ara, perquè crearà una nova gramàtica cinematogràfica de la mateixa manera que El Bulli ha creat una nova gramàtica per a la cuina", considera Kleeman

"És una pel·lícula inspiradora. El missatge és que el món és més gran del que coneixem, que tot és possible i fins on som capaços d'arribar creativament, professionalment i personalment", afegeix Kleeman.

Qui interpretarà Ferran Adrià?

Fa un mes que Jeff Kleeman està buscant finançament per a la pel·lícula i la idea és fer un comunicat públic en un parell de setmanes per anunciar oficialment que es farà el film, un cop tingui al sac i ben lligat la qüestió econòmica. Un cop s'hagi aconseguit el finançament i s'elabori un pressupost, caldrà elaborar un guió que agradi a tothom, trobar un director i un repartiment d'actors. Originàriament, el finançament serà americà i europeu, destaca Kleeman, que no descarta proposar el projecte a productores espanyoles un cop prengui forma. "Seria extraordinària que la pel·lícula fos una coproducció americana-espanyola", afirma.

La idea de Kleeman és que el repartiment sigui internacional i el director "podria ser americà, europeu o asiàtic. Pot venir d'arreu del món". La previsió és rodar el film a El Bulli durant la tardor de 2012 i la primavera de 2013, quan el restaurant estarà tancat, per poder fer el llançament el 2014, coincidint amb la reobertura de El Bulli convertit en fundació.

I qui interpretarà Ferran Adrià? "És un verdader repte", respon Kleeman, "però m'agraden els desafiaments", afegeix. El productor té en ment un parell d'actors espanyols, però matisa que no es vol tancar i vol "explorar un ventall de nous d'actors" catalans i espanyols que encara no coneix.