Manel i Maria del Mar Bonet, els principals atractius del festival Portalblau de l'Escala

El certamen estrena un nou escenari per a actuacions de caire popular a la plaça Catalunya

  • Els responsables del festival Portalblau © ACN
    Els responsables del festival Portalblau © ACN
El 4t Portalblau presenta un cartell on en destaca l'increment de concerts a l'escenari principal d'Empúries -el fòrum romà- on actuaran els pròxims 12 d'agost el músic argelí Kamel el Harrachi, el 13 d'agost la cantaora granadina Estrella Morente i el diumenge 14 d'agost Manel, el grup català del moment.

El primer concert a l'escenari d'Empúries serà el de l'algerià Kamel el Harrachi, tot un referent en la recuperació del Chaâbi, un ritme d'àmbit popular molt difós al Magreb, especialment al Marroc i Algèria. En els seus concerts, el Harrachi fa recordar al seu pare Dahmane el Harrachi, creador del tema Ya Rayah, en recull el seu esperit i apel·la a la realitat d'Algèria, de l'exili i de les barreres i prejudicis que separen el nord i el sud de la Mediterrània.

L'endemà serà el torn d'Estrella Morente, que farà un avançament del disc nou que està previst que surti a primers de la tardor. Un disc llargament esperat (l'últim data de 2006), ja que serà el primer que vegi la llum sense el guiatge del seu pare, Enrique Morente que va morir el desembre passat, i que fins ara li havia produït tots els treballs.

El tercer i cloenda del festival serà el del quartet barceloní Manel, autèntic fenomen de l'escena musical catalana que, amb la gira de presentació del seu segon disc 'Deu milles per a veure una bona armadura' estan omplint tots els escenaris per on passen. No serà una excepció l'Escala, doncs les entrades, posades a la venda coincidint amb l'aparició del disc, es van esgotar ja fa setmanes.

Un escenari damunt el mar

A l'escenari de la Mar d'en Manassa, autèntica talaia falcada damunt del mar, s'hi ha programat aquest any tres concerts: Carles Dénia, cantaor valencià, hi presentarà el divendres 5 d'agost el treball 'El paradís de les paraules', un recull basat en textos de poetes àrabs valencians dels segles X al XIII traduïts directament de l'àrab per l'escriptor Josep Piera; el 6 d'agost l'italià Césare dell'anna hi actuarà amb la formació Opa Cupa, una banda dedicada a la investigació lúdica del repertori musical balcànic; i el diumenge 7 d'agost hi actuarà una de les veus més reconegudes de tota la Mediterrània, Maria del Mar Bonet, amb un concert íntim acompanyada al piano de Manel Camp.

Escenari nou a la plaça Catalunya

El programa musical es completa amb dues actuacions d'àmbit més popular en un espai d'estrena: la pèrgola de plaça Catalunya, que estarà enllestida entre maig i juny. Allà, estrenarà el festival el grup Kaulakau (divendres 29 de juliol), reconegut amb el premi a millor grup català de folk en els premis Enderrock 2010, una aposta atrevida que explora les possibilitats d'instruments tradicionals com la tenora o la viola de roda, acompanyats de contrabaix i bateria. El 30 de juliol hi actuarà el trio de Gani Mirzo, músic kurd instal·lat a Barcelona que enllaça amb gran delicadesa els sons d'Orient amb els d'Occident.

La nina d'Empúries, al cartell

El cartell d'enguany gira entorn la figura d'una de les joguines trobades en una tomba d'una nena grega d'entre 3 i 4 anys, datada del segle IV aC, trobada en la necròpolis grega excavada l'any passat amb motiu de la construcció del nou centre de visitants d'Empúries. La figureta de ceràmica representa un forner amb una pala plena de pans per enfornar.
La figureta ocupa el centre del cartell i de la pala (o panera) que porta a les mans en surten tota una diversitat de colors que impregnen bona part d'un fons blanc. La figureta aporta al cartell els elements lúdic i de lligam amb la història; el fons blanc és una clara referència al diàleg i la pau, en un temps de revoltes, segons els organitzadors del festival.

Actes paral·lels

A banda dels vuit concerts programats, s'està a punt de concretar la instal·lació d'una exposició a l'Alfolí de la Sal -espai que s'està reformant per acabar essent el centre cultural de l'Escala-, i també s'està organitzant una taula rodona sobre les revoltes del nord d'Àfrica, la recuperació de les projeccions de cinema a l'aire lliure i un apartat gastronòmic.