Iolanda Pineda: 'L'índex de delinqüència de Salt és el més baix dels últims dos anys'

L'alcaldessa admet que li ha costat fer candidatura perquè el mandat ha estat dur, amb moltes manifestacions

Iolanda Pineda és conscient que és un moment delicat i que afronta unes eleccions complicades. En una entrevista a l'ACN, Pineda ha assegurat que 'no són ingenus' i que saben que els quatre anys al capdavant del govern municipal els poden passar factura a les urnes. Governar en temps de crisi desgasta i sobretot, segons Pineda, en un municipi 'on les coses estan molt i molt tenses' i on al llarg del darrer mandat aquesta tensió ha esclatat en conflicte en més d'una ocasió.

La candidata socialista assegura que la seva campanya, que serà de petit format amb reunions en grups reduïts i sense grans actes, haurà de servir per explicar als veïns la feina feta durant aquests quatre anys i les propostes que tenen per al futur. Entre les prioritats, la cohesió social i combatre la sensació d'inseguretat que ha augmentat en els darrers temps. A més, Pineda diu que també haurà de lluitar contra els rumors i les mentides que, malintencionadament, algunes formacions xenòfobes van difonent pel municipi.

Objectiu: majoria absoluta

'Hem tingut manifestació per ple i la situació és molt tensa, no és molt atractiu ser regidor', explica Pineda que admet que ha tingut 'dificultats' per tancar la llista del PSC. Tot i que assegura que la situació ha fet que algunes persones es fessin enrere i no vulguin afrontar el repte, es mostra convençuda que tindran una bona candidatura amb els millors candidats, polítics compromesos amb Salt.

L'objectiu del PSC és arribar als 11 regidors i aconseguir la majoria absoluta que faria que no necessitessin pactar per governar els pròxims quatre anys. Iolanda Pineda és dels polítics que creuen que quatre anys són pocs per desenvolupar un projecte i, per això, espera tenir un mandat més per tirar endavant les bases del Salt del futur que ha assentat durant aquesta legislatura.

Si no aconsegueix aquesta majoria i té possibilitats de formar govern pactant, diu que aniria a buscar altra vegada ERC, que durant aquest mandat ha estat els soci de govern 'lleial'. 'Ha estat un bon pacte de govern', assegura Pineda que tampoc descarta governa amb els republicans encara que no els necessités per governar.

Un imputat entre els candidats a Salt

El pacte que quedaria descartat per a Pineda és una sociovergència a Salt. 'És una qüestió d'incompatibilitat amb el cap de llista', justifica la candidata que creu que seria incapaç de tirar endavant un projecte comú amb el líder de CiU, Jaume Torramadé. Torramadé havia estat alcalde durant vuit anys fins que Pineda el va desbancar de l'alcaldia. Durant el darrer mandat, un escàndol ha esquitxat l'exalcalde, la imputació per un afer urbanístic mentre era batlle de Salt. El cas continua el seu tràmit i Torramadé haurà de respondre davant la justícia per la requalificació de terrenys de l'antiga fàbrica Gassol.

Aquest és un argument més que, segons Pineda, el converteix en un mal soci de govern. Pineda diu que respecta la presumpció d'innocència i diu que no té res a dir a una decisió de partit, però creu que la proclamació de Torramadé com a cap de llista de CiU fa un flac favor a la política i a la visió que tenen els ciutadans dels polítics.

Una marca devaluada

Iolanda Pineda creu que ara per ara el PSC és una 'marca devaluada' que no ajuda a sumar vots. Els socialistes arrosseguen els pitjors resultats de la seva història en les eleccions a la Generalitat i temen que aquesta ombra també arribi a les municipals i perdin algunes de les seves alcaldies més sòlides, com la de Girona. Tot i això, Pineda diu que no renunciarà a les sigles del partit i que no intentarà ocultar que es presenta pel PSC perquè 'és part del que crec i del que sóc'.

Després de la desfeta en les eleccions autonòmiques, Pineda aposta per repensar el PSC i centrar-se en el debat de les idees i no dels candidats. 'Primer decidim les idees, i després mirem qui les pot representar millor', aposta la candidata. Encara que assegura que el panorama és molt obert, creu que no estaria malament que el pròxim primer secretari del partit fos una dona perquè, diu, n'hi ha de molt ben preparades dins el PSC i, sobretot, perquè defensa que la dona està 'infrarrepresentada' en la cúpula socialista.