Els metges gironins reclamen que es tingui en compte la seva opinió abans de decidir cap retallada

El Col·legi recorda que la demarcació té la despesa sanitària per habitant més baixa del país

Catalunya és una de les comunitats autònomes d'Espanya amb menys despesa sanitària per habitant i, dins el país, Girona és la que menys gasta. Segons els càlculs del Col·legi de Metges de Girona, cada habitant gasta uns 1.090 euros mentre que la mitjana catalana és de 1.146,39 euros. La comarca on la despesa és més baixa és l'Alt Empordà, amb 709 euros per habitant. Amb aquestes dades a la mà, el vicepresident del Col·legi, Emili Ayats, ha posat en dubte que les retallades hagin de ser de la mateixa envergadura que en altres zones. Ayats critica que Salut proposi aplicar el mateix percentatge de tisorada quan és la demarcació amb menys despesa sanitària per habitant.

Malgrat aquesta crítica, el Col·legi és molt prudent i afirmen que no se sumaran a les mobilitzacions que els sindicats han convocat contra les retallades perquè els sembla prematur mobilitzar-se quan encara no hi ha propostes en ferm. Encara que Pallarès concreta que segons les dades de Salut el Trueta ha de retallar un 11% el pressupost comptant amb 16 MEUR menys, els CAP un 11,5% arribant als 10 MEUR menys i els hospitals comarcals entre 4 i 7 MEUR menys cosa que representa entre un 8 i un 9% menys d'activitat assistencial, recorda que encara no hi ha cap decisió ferma presa i que hi ha marge per negociar.

Per això, han impulsat un manifest on reclamen a les gerències de cada hospital i també a la conselleria que escoltin els professionals. En el document els metges gironins diuen que no es poden quedar "en silenci" quan creuen que aquestes mesures poden posar en risc el model sanitari català i, sobretot, empitjorar l'assistència que reben els pacients. "No es pot garantir la mateixa qualitat amb menys recursos", diu el manifest que també exposa que no és possible que els metges assumeixin més càrrega sense alterar l'atenció a les persones.

També recorden que des de Catalunya no es pot decidir sobre prestacions mèdiques perquè és competència estatal i insten al Govern a reclamar-ne el traspàs. Finalment, reiteren el compromís dels metges amb la societat i esperen poder participar en el procés de presa de les decisions que calguin. "Demanem formalment que la nostra opinió com a professionals mèdics es tingui en compte abans de prendre decisions", conclou el manifest.