Benestar Social i Família descarta 'retallades lineals' i aposta per optimitzar serveis i prestacions

El Centre Ocupacional i Especial de Treball (COIET) de Banyoles es veu obligat a replantejar els serveis per mantenir la plantilla

El director dels serveis territorials de Benestar Social i Família Girona, Ferran Roquer, ha volgut enviar un missatge tranquil·litzador i d'"esperança" a aquelles persones que reben suport d'aquest departament, davant les tisorades que s'han donat a conèixer en àmbits com la Salut. "No hem donat xifres ni parlat de retallades perquè no tenim al cap fer-ne", ha assenyalat Roquer, qui ha afegit que el Govern "de cap manera" pot deixar desatesos a les persones més "fràgils" i amb "risc d'exclusió social".

Davant la reducció d'ingressos, el que es planteja el govern és estudiar de quina manera es poden "optimitzar" els recursos, estudiant a fons totes les prestacions i serveis. "El departament, amb els pressupostos, està fent una feina de cirurgia fina", i ha afegit, "mai s'ha parlat d'una retallada lineal, no és la nostra intenció, i estem estudiant de quina forma fer-ho, per tal que afecti al mínim a l'usuari". I ha recordat que el handicap que tenen concretament a la seva àrea és que, tot i tenir menys recursos, les demandes de persones necessitades augmenten pel context de la crisi.

L'exemple del COIET a Banyoles: menys feina i redistribució de llocs

El Centre Ocupacional i Especial de Treball Pla de l'Estany (COIET), amb seu a Banyoles, és un organisme autònom del Consell Comarcal del Pla de l'Estany que promou la integració i participació de les persones amb diferents discapacitats, físiques i mentals de la comarca, a través d'un centre assistencial, que atén a unes 36 en un règim ocupacional, i un centre especial de Treball, amb una cinquantena de treballadors.

Supervisats i ajudats per equip de 30 professionals, els treballadors fan tasques de jardineria -el servei més contractat-, manipulats industrials, de medi ambient (deixalleria i recollida de residus), neteja a interiors, entre d'altres. Com a conseqüència de la crisi, els responsables del centre es veuen obligats a redefinir algunes activitats i moure treballadors a altres àmbits per evitar acomiadaments i mantenir la plantilla, el seu principal objectiu. La directora del centre, Pilar Planas, explica que han patit una caiguda del 30% de les comandes d'empreses relacionades amb components elèctrics, dins de l'àrea de manufacturats, i això els obligarà a fer alguns canvis.

Per altra banda, la crisi també ha fet créixer la llista d'espera de persones amb discapacitats lleus que treballaven a empreses i que s'han quedat sense feina per culpa de reajustaments de plantilla. Es tractaria d'unes vuit persones i haurien registrat aquest augment durant aquest any.

També estan a l'espera de tramitar l'entrada de possibles usuaris al centre assistencial, que finalitzaran aquest curs l'escola, un procés que ha quedat congelat a l'espera del vist-i-plau del Departament de Benestar Social i Família.

Pel que fa als recursos del centre, el president del Consell Comarcal del Pla de l'Estany, Jordi Xargay, ha reconegut que "fins que la Generalitat no aprovi els pressupostos no sabrem exactament com anirà tot".