Una exposició ressegueix la vida de Santiago Sobrequés en el centenari del seu naixement

Historiador, pedagog, català i sobretot gironí la mostra explica com va viure la Guerra Civil i la dictadura

Jaume Sobrequés ha assegurat que és "de justícia" que una exposició reti homenatge a la figura de Santiago Sobrequés. "Ingent", "immensa" o "enorme" són alguns dels adjectius que han dedicat a l'obra de Sobrequés però també han desatacat la vessant menys coneguda de Santiago Sobrqués, la vida com a pedagog que va quedar truncada amb l'esclat de la Guerra Civil, quan el van cridar al front, quan va estar a un camp de concentració franquista a Santander o el retorn a Girona on va batallar per tornar a ensenyar i va viure amb la seva família nombrosa.

L'exposició recull elements per resseguir la vida personal i familiar de Sobrequés i els mescla amb la gran obra científica com a historiador que va deixar. Obres que no va poder desenvolupar mai com un pioner llibre de recull de la història conjunta dels Països Catalans del qual gairebé només hi ha un índex i unes quantes pàgines o manuscrits dels seus llibres més importants. També hi ha un exemplar de la recent publicada història de la Catalunya del segle XV, una obra inèdita fins fa poc que van trobar entre els documents que la família conserva.

Jaume Sobrequés assegura que el seu pare "ho guardava tot" i que això ha permès trobar autèntiques "perles" entre la documentació. Un exemple és el dibuix que li va fer Lluís Pallarès, dibuixant de les monedes de la República mentre estaven a la plaça de braus de Santander, reconvertida en camp de concentració franquista. També hi ha alguns exemples de la gran quantitat de cartes que es va creuar amb els seu amic Jaume Vicens Vives i imatges del seu creuer universitari pel Mediterrani.

L'exposició, comissionada per Jaume Sobrequés i Mercè Morales, posa un èmfasi especial a la relació de Santiago Sobrequés amb Girona. El seu fill ha explicat que mai va voler marxar de la ciutat tot i que durant una època des de Barcelona l'esperaven amb "els braços oberts" per participar en la vida acadèmica i cultural de la capital. Tot i això, Jaume fa una crida a no confondre's i entendre que Santiago Sobrequés no és només un gironí eminent, sinó un català il·lustre que va explicar Catalunya i va aprofundir en el país des de l'àmbit local.