Remuntada a la Costa Brava amb ocupacions per sobre del 65% per Setmana Santa

Els hotels del litoral i les cases rurals preveuen bones ocupacions mentre que l'efecte Ryanair pot restar turistes a la capital

La climatologia pot acabar determinant si les previsions d'ocupació s'acaben convertint en realitat. Els hotelers asseguren que els clients cada vegada reserven més a darrera hora a l'espera del temps que farà i també de les ofertes d'última hora. En general però el sector afronta amb optimisme la Setmana Santa i asseguren que les xifres d'ocupació de l'any passat es poden superar.

Els hotelers de la Costa Brava esperen que aquesta Setmana Santa sigui millor que la del 2010, quan es van registrar ocupacions entorn el 65%-70%. Segons ha explicat el president de la cadena Costa Brava Verd Hotels, Josep Maria de Vehí, el fet que caigui més tard que l'any passat fa que més hotels hagin decidit obrir portes ja per Setmana Santa i ja mantenir l'establiment en funcionament per a la temporada d'estiu. De Vehí ha manifestat que la climatologia és un "factor decisiu" ja que la majoria de clients reserven a darrera hora. Els clients que ompliran els hotels són del país, de la resta de l'Estat i també francesos.

Segons dades de la Federació d'Hostaleria, actualment els hotels del litoral que més reserven tenen són els de la Selva Marítima, on s'esperen ocupacions mitjanes entre el 75% i el 80%, unes xifres superiors a les de l'any passat. A l'Alt Empordà però s'esperen ocupacions més baixes, entorn al 50%.

La federació espera que sigui la costa el territori que més turistes atregui i, per això, espera ocupacions a les comarques de muntanya -Garrotxa, Ripollès i Cerdanya- que oscil·laran entre el 50% i el 58%.

Les previsions de la federació -que té federades més de 1.500 empreses- detallen que els turistes estaran a Girona entre dos i tres dies i que els preus mitjos de les habitacions oscil·len entre 65 euros i 100 euros.

Menys vols, menys turistes

Els hotels de Girona i el seu àmbit metropolità es preveu que aconsegueixin entre un 55 i un 60% d'ocupació, tot i que "cada cop hi ha més reserves de darrera hora per Internet" que poden modificar els percentatges a l'alça, assegura el gerent de l'Associació d'Hostaleria de Girona-Radial, Jesús Pastor. Respecte al 2010, s'estima que hi hagi una disminució d'entre un 15% i un 20% d'ocupació per la reducció del nombre de vols de Ryanair.

Pel que fa als càmpings gironins, es calcula omplir entre un 5% i un 7% per sobre de l'any passat, tot i que el client també "està fent les reserves a última hora", segons explica el gerent de l'Associació de Càmpings i CV de Girona, Ferran Sellabona. Les previsions són "poc optimistes" amb relació a l'estiu, però, ja que per Setmana Santa els càmpings només poden confiar en els turistes de l'Estat perquè, per exemple, Sellabona detalla que a Holanda, França o Alemanya no es fan vacances durant aquests dies. L'Associació representa 80 dels 115 càmpings de la demarcació.

Les cases rurals gairebé plenes

A les cases rurals gironines s'espera aconseguir una ocupació d'entre el 90% i el 100% per als quatre dies festius de Setmana Santa. Pel que fa al cap de setmana de Rams, l'ocupació baixaria fins al 60-70%, i els dies laborables es preveu que disminueixi encara més. "Algunes cases han aconseguit la reserva per tota la setmana sencera, però la majoria la té partida", concreta la presidenta de l'Associació Turisme Rural Girona, Isabel Miquel.

Pel que fa als apartament, el president de l'Associació Turística d'Apartaments (ATA), Josep Comaposada ha explicat que molts dels apartaments turístics gironins es troben situats a la Costa Brava i no obren fins a l'estiu. Ara bé, Comaposada ha avançat que la previsió és que els que ja estiguin disponibles tinguin "una bona ocupació" ja que "el temps acompanya més que l'any passat".