L'Hospital d'Olot es nega a retallar un 8% el pressupost i acomiadar 25 treballadors

El Patronat de la Fundació Hospital Sant Jaume veuen factible reduir fins a un 5% les despeses

El Patronat de la Fundació Hospital Sant Jaume, gestora del centre i d'altres serveis, veu "inacceptable" reduir el seu pressupost fins a un 8% - uns 1,8 milions d'euros-, tal com se'ls demana des de Salut. Alerten que suposaria "posar en perill" el servei assistencial i es disminuiria "perillosament" la qualitat, segons paraules de l'alcalde de la ciutat i president de la fundació privada, Lluís Sacrest, que s'ha mostrat contundent davant la demanda del Departament de Salut."Si ens demanen més del 5% els direm que vinguin aquí i que ens diguin què hem de deixar de fer, perquè el patronat no es vol fer responsable de les mesures dràstiques a prendre" i les conseqüències jurídiques, de personal i d'atenció que poden suposar.

Sacrest també ha valorat com a "inacceptables" la retallada "lineal" que el departament vol fer a tots els centres hospitalaris. "Ens sembla injust perquè nosaltres ja havíem limitat molt les nostres despeses" i per tant "aquest hospital no ha contribuït al dèficit general" que acumula Salut, i recorda que el juny passat ja es va reduir el salari dels treballadors per ser més eficients.

1,1 milions d'euros de retallada

El patronal ha fet càlculs i veuen factiblel reduir 1,1 milions d'euros amb mesures que anirien des d'ampliar les llistes d'espera a operacions no urgents -les pròtesis passarien de 4 a 8 mesos i les catarates de 2 a 5 mesos; el tancament de quinze llits duran dos mesos a l'estiu (aquesta època ja se'n tancaven una part perquè els usuaris no sol·liciten tantes operacions); o la reducció dels contractes temporals, entre d'altres.

Amb la reducció dels serveis s'aconseguiria la meitat de l'estalvi, i l'altra meitat, uns 600.000 euros, provindran dels excedents que la fundació ha pogut estalviar en els últims anys. El que es pregunta el Patronat, però, és quines mesures exigiran l'any que ve i com s'afrontaran perquè ja no podran disposar d'aquests recursos propis

No a la reducció de personal

El 8% que demana Salut representaria eliminar 25 llocs de treball i això és impensable per la direcció, que veu una prioritat mantenir la plantilla de 450 llocs fixes. Sacrest ho ha defensat tot dient que els haurien d'acusar de "malversació de fons" si resultés que durant tot aquest temps han pagat aquestes persones que es podrien haver estalviat. "Serem contundents en el manteniment d'aquest criteri", ha afirmat, i ha afegit que Salut valori els "importants esforços" que ja contemplen per sortir de la situació.

Per altra banda, ha assegurat que el nou hospital comarcal que ha d'entrar en funcionament no quedarà afectat per aquesta retallada i ha dit que la seva posada en marxa és, sortosament, "irreversible" i no hi pot haver marxa enrere. Assegura que els 10MEUR que falten per als equipaments "sortiran" i es podrà complir amb el calendari. De fet, a finals d'aquest mes hi ha prevista una reunió amb el conseller de Salut per parlar d'aquest tema.