Fabriquen els medicaments monodosi que es distribuiran a l'Estat des de Sant Feliu de Buixalleu

Es tracta de pastilles de paracetamol i ibuprofè que es vendran soltes en una iniciativa del ministeri de Sanitat per estalviar

El grup Ferrer ha estat la primera empresa farmacèutica que ha fabricat medicaments en monodosi per a distribuir-los a tot l'Estat. Aquests dies ja té al magatzem fins a 5 milions d'unitats de paracteamol i ibuprofè que des d'aquest mateix dimarts es començaran a distribuir a majoristes que, posteriorment, faran arribar les pastilles fins a les farmàcies de tot l'Estat. Es tracta d'uns petits sobres que contenen la pastilla a l'interior i que incorporen el codi de barres i també la descripció del medicament fins i tot en llenguatge braille.

Es tracta d'un canvi en la concepció de la presentació dels medicaments en una aposta del Ministeri de Sanitat de fer un ús "més eficient" de les medecines La ministra del ram, Leire Pajín, ha destacat que aquesta és una "mesura clara d'eficiència i racionalització" de l'ús dels medicaments. Pajín també s'ha referit a la iniciativa com un acte de "corresponsabilitat dels ciutadans" i de "coestalvi".

A partir d'ara, medicaments d'ús comú com l'ibuprofè o el paracetamol no només es podran comprar en caixes de 20 o 40 pastilles, per exemple, sinó que també es podran comprar individualment. D'aquesta manera, ha explicat Pajín, s'evita que el ciutadà acumuli a casa medicaments que no gastarà i que, a la llarga, es caducaran i també permet als metges receptar un nombre concret de pastilles per a cada tractament.

Pajín no ha volgut posar xifres a l'estalvi en farmàcia que provocarà aquesta mesura i ha destacat que es tracta no només d'un estalvi quantitatiu sinó també "qualitatiu". "Es tracta de donar un missatge de corresponsabilitat i coestalvi entre els ciutadans i el sistema de salut", ha justiciat la ministra.

La ministra de Sanitat també ha explicat que la voluntat és impulsar properament la distribució d'altres medicaments d'ús massiu en monodosi. Pajín ha assenyalat que els protectors d'estómac com l'omeprazol podria ser un dels següents en poder-se trobar a les farmàcies en envasos individuals.

Altres mesures d'estalvi que preveu el ministeri en aquest sentit són poder fer envasos d'antibiòtics que continguin el nombre de píndoles exacte dels tractaments més prescrits pels metges o que els professionals puguin fraccionar a la farmàcia mateix un medicament per vendre'n només certes dosis.

Primer grup que fabrica monodosi

El grup Ferrer ha preparat quatre presentacions diferents dels dos medicaments. A les farmàcies es podrà trobar tant paracetamol de 650 mg a un preu de venda (sense recepta) de 0,12 euros l'unitat; també paracetamol d'un gram (0,17 euros), ibuprofè de 600 mg (0,17 euros) i també de 400 mg (0,16 euros).

La planta de distribució de Sant Feliu de Buixalleu fa vuit mesos que funciona i ha suposat una inversió de 22 MEUR. En un espai de 14.000 metres quadrats hi treballen només 22 persones ja que es tracta d'una planta altament automatitzada per on passaran, anualment, entre 52 i 56 milions d'unitats que es distribueixen pràcticament a tots els continents. La producció del grup es fa en tres fàbriques a Esplugues de Llobregat, el Papiol i Sant Cugat del Vallès. El grup fabrica fins a 1.200 referències de productes de nutricèutica, farmàcia i cosmètica.