La rehabilitació del santuari de Núria guanya un premi europeu per l'eficiència energètica

Els centres comercials de Barnasud, Les Glòries i La Maquinista, guanyadors del premi Green Light 2011

Més de mil entitats d'arreu d'Europa han participat voluntàriament en els programes europeus Green Light, Green Building i Motor Challenge, que pretenen estimular ens públics i privats a reduir el consum energètic a través de tecnologies innovadores i eficients. Així, Green Light estimula a instal·lar tecnologies d'enllumenat eficients des del punt de vista energètic; Green Building fomenta una millor eficiència energètica mitjançant mesures com l'aïllament tèrmic, la calefacció i la refrigeració eficients, els sistemes de control intel·ligents, i els panells solars; i Motor Challenge potencia l'estalvi energètic fent que els sistemes de motors elèctrics (bombes, compressors, ventiladors i comandaments de regulació de velocitat) funcionin de manera més eficient.

Les entitats que formen part d'aquests programes han aconseguit estalviar 837.000 MWh d'electricitat cada any, segons ha explicat des de Brussel·les el portaveu comunitari Mark English. "Es tracta d'un estalvi energètic corresponent a tot el parc d'habitatges de Luxemburg", ha explicat English.

El complex de Sant Josep, a la Vall de Núria, que compta amb cinc edificis que pertanyen a Ferrocarrils de la Generalitat, ha estat un dels guanyadors del premi Green Building per disposar "d'un ampli sistema de calefacció geotermal, una il·luminació i un aïllament altament eficaços així com un sistema de gestió de l'energia d'alt rendiment".

Els centres comercials d'Unibail-Rodamco han desenvolupat, per part seva, una millora en el sistema d'enllumenat als complexos d'Albacentre (Albacete), Los Arcos (Sevilla), Barnasud (Barcelona), Bonaire (València), Equinqccio (Madrid), Les Glòries (Barcelona), Habaneras (Alacant), La Maquinista (Barcelona), Parquesur (Madrid), i Vallsur (Valladolid).