Matamala: ''He acceptat ser senador per tenir immunitat''

El senador electe diu tenir "por"

El primer missatge que ha donat Jami Matamala a aquells qui aquest vespre l'han anat a rebre al Barri Vell de Girona ha estat clar. El senador electe de JxCat, i amic inseparable de l'expresident, ha assegurat que no tenia ganes d'accedir a l'acta de la Cambra Alta, però que aquesta era l'única manera de tenir immunitat. "Ja que no hi ha justícia a Espanya, que d'aquesta manera tinguem protecció", ha dit Matamala.

El senador electe ha assegurat que, de fet, a hores d'ara no sap quina és la seva situació jurídica. "La meva situació legal és que a Espanya, de fet, no hi ha legalitat", ha assegurat Jami Matamala. L'home de confiança de Puigdemont ha recordat, a més, creu que l'Audiència Nacional (AN) tampoc s'hi va esmerçar quan havia de comunicar-li la citació pels càrrecs d'encobriment.

"És públic i notori on visc, la residència del president a Waterloo la sap tothom", ha assegurat. "En cap moment he rebut cap citació i tampoc s'ha fet absolutament res per comunicar-me-la; podria haver declarat per videoconferència i no s'ha fet res", ha afegit Jami Matamala.

"A més, quan a Alemanya van detenir el president, a mi no em van arrestar", ha recordat el senador electe, en referència a Carles Puigdemont. "I allà ja es va dictaminar que no hi havia ni rebel·lió ni sedició; i per tant, el cas no existeix", ha afirmat.

Senador per la immunitat

El senador electe de JxCat sí que ha precisat, però, que cada cop que ha hagut d'agafar un avió amb un destí fora de l'espai Schengen, ha hagut de passar per un segon control. "Passo en una sala apart, em demanen allà on vaig i amb qui i truquen a un telèfon de Madrid; a partir d'aquí, em deixen anar", ha precisat.

"Els meus advocats em diuen que, si això passés a Espanya, aniria directament a l'Audiència Nacional; i aquesta és la part important per la qual he acceptat ser senador, per tenir immunitat", ha explicat Matamala. I de fet, ha recordat que, a partir del moment en què el BOE va publicar el seu nom ell, de facto, ja és senador. "Avui he aterrat a l'aeroport, no he vingut pas camuflat; i no ha passat res, com esperàvem", ha afegit.

Matamala assegura que no pot tenir por, perquè ell no ha fet "res". Però que tot i això, en té perquè hi ha "certes injustícies contra les quals es fa molt difícil lluitar-hi". "De por en té tothom, perquè poden fer allò que els doni la gana", ha afirmat.

L'acta d'eurodiputat "obrirà portes"

El senador electe ha dit que avui, després de mesos a Waterloo, per a ell és "un gran dia". Però només e part, perquè "fins que la resta d'exiliats i presos no tornin l'acció no serà complerta". Jami Matamala. I aquí, ha recordat que, precisament, l'acte d'eurodiputats que "busquen" Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí permetrà "obrir moltes més portes" de les que ja s'han obert fins ara.

"La visió que es té des d'allà és diferent a la d'aquí; tenim un espai de llibertat, no tenim por de dir, de parlar i de reunir-nos", ha concretat Matamala. "A Espanya no hi ha justícia i afortunadament, Europa jo veu", hi ha afegit.

En referència a Carles Puigdemont, de qui n'és amic personal, Jami Matamala ha dit que l'expresident de la Generalitat està "fort". "Hi ha moments que et porten a pensar que és un superdotat; i pel valor que ha agafat a Europa i les converses que ha tingut amb gent molt rellevant, s'ha convertit en un autèntic líder europeu", ha assegurat.

El 'no' al debat és "una il·legalitat"

Per últim, Matamala ha definit obertament com "una il·legalitat" el fet que la Junta Electoral Central (JEC) no hagi deixat participar Oriol Junqueras al debat de TV3. "Això demostra que fan el que els dona la gana; en aquests moments haurien d'estar tots lliures i per això denunciarem a Europa què és el que està passant realment a Espanya", ha conclòs.