Els sindicats calculen retallades de 26 MEUR entre el Trueta i els CAP de les comarques gironines

Els sindicats calculen retallades de 26 MEUR entre el Trueta i l'atenció primària a les comarques gironines

Un centenar de representants sindicals dels diferents centres de salut de les demarcació de Girona s'han reunit en assemblea aquest dilluns a l'Hospital Josep Trueta de Girona per pactar mobilitzacions com a reacció a retallades que s'anuncien en el sector. El doctor Josep Vilaplana, de Metges de Catalunya que ha actuat com a portaveu dels sindicats, assegura que la tisorada és "inassolible" i que no es pot dur a terme sense que afecti a la qualitat de l'assistència que reben els pacients.

Els sindicats critiquen l'opacitat tant de la conselleria com de les gerències dels diferents centres que estan redactant un pla de xoc sense tenir en compte els treballadors i d'esquenes a la societat. Segons Vilaplana les retallades són "prou importants" com perquè ningú sàpiga a quins serveis afectarà. Segons les informacions dels sindicats, les retallades a la demarcació seran de 16 MEUR al Trueta, 8 MEUR als Centres d'Atenció Primària (CAP) i d'entre 4 i 7 MEUR a cada hospital comarcal.

Per plantar cara al procés i criticar les retallades, els sindicat han acordat emprendre mobilitzacions. Han convocat una concentració unitària de tots els treballadors del sector pel dia 28 d'abril a les 6 de la tarda davant la seu de la Generalitat a Girona. Els usuaris que vulguin mostrar el seu rebuig a la retallada dels serveis sanitaris també hi estan convocats.

"Qualsevol gerent sap que retallades superiors al 5% són inassolibles en un sol any sense fer una destrossa important", ha afirmat Vilaplana que explica que els sindicats estan molt mobilitzats i molt decidits a anar a la una per evitar que les retallades posin en joc la Sanitat catalana. A banda de la concentració, els professionals també han decidit dur crespons negres mentre treballen per conscienciar els usuaris que la tisorada es traduirà en més llistes d'espera i més tardança en els diagnòstics.

La reunió, que ha durat una hora i mitja, també ha servit per posar sobre la taula que si no reben resposta ni de les gerències dels centres ni de la conselleria després de la concentració unitària, emprendran mesures més dràstiques.