La prestigiosa Joyce Didonato retorna al Liceu amb 'Agrippina' de Händel

S'envoltarà de l’emblemàtica orquestra Il Pomo d’Oro

La cèlebre mezzosoprano Joyce DiDonato protagonitza el proper 18 de maigAgrippina de Georg Friedrich Händel al Gran Teatre del Liceu. La cantant nord-americana retorna amb un repertori que forma part dels seus programes d’òpera i concert, al costat d’un repartiment amb grans noms especialistes en òpera barroca com el baix Luca Pisaroni i els contratenors Franco Fagioli i Xavier Sabata entre d’altres. El mestre Maxim Emelyanychev, recent guanyador del Premi Artista Revelació als Opera Awards, dirigirà el conjunt Il Pomo d’Oro, formació de referència del barroc, per abordar una de les millors òperes del gènere de principis del segle XVIII.

La sisena òpera del catàleg de Händel va ser l’última que el compositor saxó va estrenar a Itàlia. El llibret de Vincenzo Grimani es basa en l’ascens al tron de l’emperador Neró i posa sobre la taula la corrupció del poder polític. La partitura, fresca i desimbolta, s’estructura sobre la base d’àries i canzonette àgils, i acords amb l’estil venecià i amb un evident sentit de l’humor en molts dels seus números musicals.

Agrippina és una òpera en tres actes i llibret de Vincenzo Grimani que es va estrenar el 26 de desembre de 1709 al Teatro San Giovanni Grisostomo de Venècia. Al Liceu no va arribar fins el 16 de novembre de 2013, on s’ha representat tan sols 6 cops.

Joyce DiDonato

Nascuda a Kansas, Joyce DiDonato atreu les audiències arreu del món i ha estat considerada “potser la cantant més potent de la seva generació”(The New Yorker). Amb una “veu de 24 quirats” (The Times), ha arribat al cim de la indústria de la interpretació i les arts, guanyant presència en òperes de Händel i Mozart, i com a gran reclam per albel canto de Rossini i Donizetti. És molt valorada en el circuit de recitals i concerts i recentment ha estat resident al Carnegie Hall i al London’s Barbican Centre. La seva discografia, Diva Divo (guardonada amb un Grammy ONU), Reines del dramaRejoyce!,Stella di Napoli, i fa poc Joyce i Tony: En viu al Wigmore Hall (Erato / Warner Classics) l’han fet mereixedora de diversos premis Internacionals: dos Grammy; Artista Gramophone de l’any i Recital de l'Any, dos Echo Klassik (Millor Cantant Femenina de l'Any), i una nominació al Gramphone Hall of Fame.

Il Pomo d’Oro

L'agrupació Il Pomo d'Oro, que porta el nom de l'òpera d'Antonio Cesti, és un dels millors grups amb instruments d'època d'Europa. Amb els seus propis músics solistes, convidats addicionals, i diferents formacions, constitueixen una agrupació de qualitat excepcional, combinant coneixement estilístic, habilitats tècniques i entusiasme artístic. Des de la seva creació el 2012, l'agrupació dedica especial atenció als enregistraments, interpretant i redescobrint obres mestres d'òpera del període barroc i del bel canto, així com recitals per a solistes, col·laborant amb cantants de gran reconeixement com la pròpia Joyce DiDonato. L'orquestra interpreta regularment a les principals sales de concert i teatres, com al Théâtre Royal a Versalles, Theater an der Wien, Théâtre des Champs Elysées, Wigmore Hall, Barbican Centre, Herkulessaal München, Bozar de Brussel·les, Carnegie Hall.