Un 36% dels atesos per Càritas Girona té problemes d'habitatge

Durant el 2018 van atendre més de 22.000 persones

L'accés a un habitatge en condicions és el problema més greu a què han de fer front els usuaris de Càritas Diocesana de Girona. Durant el 2018, un 36% dels atesos no ho tenien resolt i vivien a casa de coneguts o entitats, o bé ocupant habitatges. Aquesta és una tendència a l'alça que preocupa molt l'entitat perquè "tanca la porta a la inclusió social" de les persones.

Durant l'any passat van atendre 22. 052 persones, i van arribar als 53.309 beneficiaris, una xifra similar a la dels últims anys. D'entre els 52 projectes en marxa, destaca Som Refugi, un programa iniciat l'estiu passat destinat a joves migrants que deixen d'estar tutelats per l'administració en ser majors d'edat i que no poden viure de forma autònoma. Se'n van atendre vuit i aquest febrer s'ha obert un nou centre que n'acull vint més.

La cronicitat de la pobresa és una altra problemàtica no resolta. El 55% dels usuaris atesos el 2018 ja havien acudit a l'entitat abans. I d'aquest grup, més del 30% portaven més de tres anys com a usuaris de programes de Càritas. La directora de l'entitat a Girona, Montserrat Puigdevall, ha destacat que la cronicitat va associada a la combinació de diferents factors de risc, com ara la mobilitat, i que aconseguir que els afectats surtin d'aquest espiral és un procés "lent". En algunes situacions, a més, s'ha detectat una transmissió intergeneracional de la pobresa. I han posat l'exemple d'infants atesos en programes de suport a l'escolaritat que després d'un temps de perdre'ls la pista tornen a Càritas ja com a adults.

La falta d'un habitatge en condicions és el problema més greu que han hagut d'atendre. Per Puigdevall, és un tema clau perquè no tenir-ho resolt "tanca la porta a la inclusió social". Un 36% dels atesos no tenien resolt l'habitatge i vivien a casa de coneguts o entitats o ocupant habitatges. Una tendència a l'alça que preocupa molt a l'entitat. En aquest àmbit s'han atès 211 persones (arribant als 356 beneficiaris) en diferents programes com ara el de Pobresa Energètica (61 persones ateses en tallers i visites a domicilis i 206 persones beneficiades).

En xifres globals, el programa que ha atès més persones és el d'aliments (12.033 usuaris), seguit de més distància per altres com suport jurídic (prop de 4.000), acollida (3.672) o laboral (1.622), entre d'altres.

Acollida de joves migrants

L'estiu passat, Càritas va iniciar el programa Som Refugi dirigit a joves no acompanyats que han fugit del seu país i que han deixat d'estar tutelats per l'administració per arribar a l'edat adulta. L'any passat, es van atendre vuit joves des dels dos punts que es van obrir a Girona i Santa Coloma de Farners i des del febrer d'enguany, s'han atès a vint usuaris acollits en una casa de Caldes de Malavella (Selva). Des de Càritas subratllen la voluntat de "consolidar" un programa d'atenció temporal. A banda de l'allotjament, també se'ls ajuda a aprendre la llengua, formació i orientació laboral per aconseguir una feina. L'entitat també els guia en la tramitació de la documentació per regularitzar la seva situació. La frustració dels joves és un dels temes que es gestionen també perquè molts d'ells es creien trobarien feina fàcilment i podrien començar una vida millor.

Un altre dels col·lectius atesos que continuen creixent són les persones grans. Durant el 2018 van atendre's prop de mil usuaris, un 16% més que el 2017, en els diferents programes que van des de l'apadrinament d'avis o visites de voluntaris a persones que viuen soles o a llars d'infants.

En quant a la recollida de roba, Càritas i l’empresa d’inserció Ecosol, han repartit més de 50 contenidors arreu de la demarcació i s'han recollit 400 tones de roba. L’àmbit dedicat a la inserció sociolaboral de l’entitat ha atès 1.622 persones. Un total de 133 treballadors estan en procés d’inserció i 362 persones s’han format per millorar la seva ocupabilitat i aconseguir trobar una feina digna.

Falten recursos per atendre les necessitats

El pressupost de Càritas de Girona per a dur a terme els 15 programes d'acció social i els 433 punts de servei va ser de més de 8,08 milions d'euros, dels quals 1,9 provenen d'Ecosol empresa d'inserció. Compta amb 1.498 socis i donants i 662 entitats i empreses. L'equip humà està format per 2.741 voluntaris, 135 contractats i més de 500 agents socials que treballen en xarxa. Des de l'any passat, s'ha potenciat la metodologia comunitària per aconseguir que el treball en xarxa tingui un "efecte multiplicador". Un dels aspectes clau és la participació a activitats amb altres persones per aconseguir que es converteixin en "agents del seu propi canvi", segons paraules de Puigdevall.

Per la seva banda, el bisbe de Girona, Francesc Pardo, ha posat en valor la feina de l'entitat tot dient que l'objectiu final és aconseguir que els usuaris "s'alliberin entre ells" amb l'ajuda de programes comunitaris. L'entitat també ha fet una crida per aconseguir nous voluntaris i donants per poder cobrir totes les necessitats i donar continuïtat als programes en marxa.