El Cor Gospel Girona celebra 15 anys amb una missa gospel de Robert Ray a l'Auditori

Serà aquest divendres a dos quarts de nou

Amb motiu de la commemoració del 15è aniversari de la creació de Cor Gospel Girona, aquesta formació ha organitzat per al divendres 17 de maig, a dos quarts de nou del vespre a l’Auditori de Girona, un concert que tindrà com a principal atractiu la interpretació d’una missa gospel.

El concert, d’una hora i mitja de durada, comptarà amb dues parts. En la primera, el cor interpretarà per primer cop en la seva llarga trajectòria, la Gospel Mass, una composició del nordamericà Robert Ray (1946). L’obra es basa en l’ordinari de la missa: Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus i Agnus Dei. Però el compositor ha intercalat algun text de pregària o imatges bíbliques i hi ha afegit una secció sencera, l’aclamació, l’Al·leluia d’abans de l’evangeli.

L’estructura de la missa ha estat arranjada per tots els grans compositors, des del gregorià fins a l’actualitat, passant per Bach, Mozart o Beethoven, entre d’altres. Ray ha volgut combinar segles de tradició de les composicions clàssiques de la missa amb el ritme i l’harmonia del gospel, la música de l’església afroamericana. De manera que la peça ha esdevingut un estàndard del repertori coral i és cantada tant a les esglésies com a les sales de concerts per cors de tot el món.

En la segona part del concert, Cor Gospel Girona oferirà al públic diverses cançons del seu repertori.

L’obra, que estarà dirigida per Xavier Thió, director del grup coral, anirà a càrrec del Cor Gospel Girona; Daniel Sánchez i Judit Ripoll, solistes; David Poblete, teclat; Quim Prat, bateria.

El cor

La història del Cor Gospel Girona va començar amb la visita del Central Choir, coral gospel de Charlotte (EUA), l'octubre de 2004, a les comarques gironines. Després de la Gira "Gospel Life 2004", un centenar de persones que havien assistit als concerts de la gira van expressar la voluntat de formar un cor de gospel a Girona. Es va començar a treballar el desembre de 2004 amb el nom de Kérigma. Aquests inicis van estar dirigits per Alberto Salomone i Graciela Menzano. Des de fa cinc anys, el cor està dirigit per Xavier Thió, professional de la música i del teatre i gran coneixedor del gènere gospel. També s’ha integrat al projecte el pianista David Poblete i el bateria Quim Prat. Actualment, el cor està format per més de noranta cantaires.

El director

Xavier Thió I Fernández de Henestrosa es va formar al Conservatori de Música Isaac Albéniz de la Diputació de Girona i darrerament també a l’Escola de Música Moderna de Girona. És graduat en teatre al centre de formació teatral El Galliner de Girona. Ha format part de divereses companyies de teatre. Actualment, dona classes de cant al grup de contacontes El Boto Màgic, que està formar per persones amb diversitat funcional, dins la fundació Aspassim. I dirigeix el Cor Gospel Girona, Gospel Tramunt.Cor de Figueres, el cor gospel de l’ABS de Peralada i GospeL’Hearts de l’Hospitalet de Llobregat (Barcelona).