Maria Bayo, Pablo Milanés i Peret, al XIIè Festival de Músiques Religioses i del Món de Girona

La catedral i el Barri Vell són escenaris del festival d'estiu que se celebra del 28 de juny al 10 de juliol

Els organitzadors del festival han destacat que la cita s'ha confeccionant tenint en compte "l'equilibri" entre músiques del món i de caire religiós i també la música clàssica o antiga. El fet que el festival tingui per escenari la nau de la Catedral o el claustre fa que els programadors puguin pensar en certes produccions que, per la polifonia del temple, donen molt bona sonoritat.

El pressupost d'enguany s'ha reduït en 23.000 euros i se situa en 377.000 euros. Malgrat la davallada, l'alcaldessa, Anna Pagans, ha destacat que el festival "manté el nivell". "És un aparador i, alhora, un laboratori d'experiència artística de qualitat", ha destacat l'alcaldessa.

Els números i els artistes

El festival es celebrarà del 28 de juny al 10 de juliol i compta amb 19 concerts, cinc dels quals tenen participació gironina, sis són un encàrrec del festival, tres són estrenes a l'Estat i tres més són estrenes absolutes.

Aquest any, a més, el festival inicia la via de les coproduccions i col·labora amb els festivals Internacional de Música i Dansa de Granada -amb el concert Stile Antico dins la catedral- en un concert que ret homenatge a Tomás Luís de Victoria, amb motiu de la celebració dels 400 anys de la seva mort. L'altra coproducció s'inicia amb el Festival de Músiques Sacres de Fès, al Marroc, amb el concert de Divana & Prem Sanyas.

Un dels programadors del festival, Víctor Garcia de Gomar, ha explicat que també hi haurà estrenes mundials. És el cas d'Anoushka Shankar, filla del música Ravi Shankar i germana de la també músic Norah Jones, que va actuar en la primera edició del festival, fa 12 anys. Shankar estrenarà el seu últim treball "Flamenco Gypsi Journey" a Girona, una producció de Javier Limón que rescata els orígens del flamenc a la Índia.

La soprano María Bayo serà l'encarregada -en el únic concert que es farà a l'Auditori- d'inaugurar el festival, acompanyada d'una selecció dels millors Cors de Girona. Les veus dels Cors de Girona també participaran en el concert de Música Reservata de Barcelona bm Peter Hillips. La presència gironina al festival també la donaran el grup Sacais Romí, sorgit del barri de la Font de la Pólvora de Girona i que repassa la música flamenca (concert gratuït) o el Cor Àkan, format bàsicament per immigrants. També ha estat convidat pel festival el pianista gironí més internacional, Lluís Rodríguez, que farà un homenatge a F. Liszt en el 200è aniversari del seu naixement.

Per les escales de la Catedral s'hi podrà veure actuar el compositor i guitarrista cubà Pablo Milanés, Roger Mas, el pare de la rumba catalana Peret i també l'espectacle de dansa del Ballet Reial de Cambodja. El festival ha organitzat una trobada prèvia amb les ballarines perquè el públic les pugui veure com es preparen per a l'actuació.

En l'apartat de música clàssica, destaquen les actuacions de Catus Cölln (que clouran el festival), el violoncel·lista Lluís Claret, el pianista Uir Caine & Ensemble -en un homenatge a Mahler-, la violinista Racher Podger, l'actuació d'Stile Antico, l'organista Olivier Latry (actuar organista de Notre dame de París).

Les entrades es posaran a la venda el proper dimarts. L'any passat el festival va tenir una ocupació mitjana del 88% i els organitzadors confien que la "qualitat artística" del programa atregui aquesta vegada tant gironins com també turistes. Per aconseguir-ho, han potenciat acords amb hotels de la ciutat per oferir preus més avantatjosos per als clients que van al festival.