La FOEG creu que la construcció a Girona encara no ha tocat fons

L'informe d'indicadors augura dos anys de creixement econòmic però amb un mercat incapaç d'absorbir l'atur acumulat

Tercer trimestre consecutiu de creixement de l'economia que faria pensar en el començament de la remuntada però, tot i això, continua augmentat el nombre de persones a l'atur. Precisament l'atur i l'augment de preu de les matèries primes i el petroli són les dades econòmiques més preocupants per a la sortida de la crisi a la demarcació. Segons l'informe, tots els indicadors apunten a que el 2011 i el 2012 seran dos anys de remuntada però el mercat laboral serà igualment incapaç de donar feina a totes les persones que hi ha a l'atur.

Les bones perspectives són "dispars" depenent del sector. L'economista autor de l'informe, Modest Fluvià, ha explicat que sobretot l'economia gironina és forta en el sector exterior amb un increment de les exportacions i també del sector turístic però té com a principal punt feble el sector de la construcció. Fluvià ha detallat que el sector immobiliari no ha fet els deures, no ha complert amb els reajustaments que havia de fer i això farà que encara caigui més.

Després de deu trimestres consecutius de caiguda, Fluvià augura un futur poc esperançador per al sector. De fet, ha assegurat que l'activitat encara ha de baixar més i, per contra, l'atur incrementarà. L'economista diu que la sortida d'aquesta situació anirà lligada al preu dels habitatges i que encara ha de ser més baix. Modest Fluvià ha explicat que cap indicador del sector, ni el preu, ni el nombre d'habitatges en construcció, ni en licitació, ni els empleats, és positiu.

El president de FOEG, Jordi Comas, ha situat l'arribada del TGV a la ciutat com un revulsiu per al sector de la construcció. Segons Comas, Girona i els seus encants es convertirà en un atractius per a segones residències i també per a primeres gràcies a la proximitat que tindrà a través del tren. El president també ha explicat que un altre dels sectors estratègics que també es veurà reforçat d'aquesta arribada de l'alta velocitat serà el turisme.

Comas ha detallat que ara per ara ja hi ha entre un 8 i un 12% més de reserves hoteleres que durant les mateixes dates de l'any passat i que això fa preveure una bona temporada. El president de la patronal alerta que pot ser només un miratge provocat per les revoltes a alguns països africans i que cal treballar per fidelitzar visitants. A més, insta a arribar a acords amb Ryanair que permetin fer de Girona el segon aeroport català i, sobretot, mantenir-lo.