Patrimoni aprova la darrera fase de rehabilitació del castell d'Hostalric

La comissió deixa en suspens un projecte per rehabilitar el castell de Santa Pau per falta de documentació

La comissió de Patrimoni ha aprovat algunes actuacions que l'Ajuntament d'Hostalric (Selva) vol dur a terme al castell del municipi. El pla director del castell, del 2007, consta de 15 actuacions i ara se n'han aprova les tres darreres. Actualment, el castell és visitable i té espais com el Cos de Guàrdia o la Sala Medieval on s'hi ha fet exposicions, presentacions de llibres o concerts. Una part de la fortalesa, que és tota propietat municipal, està llogada i hi ha un restaurant que té contracte fins al 2016.

Ara amb aquestes tres actuacions es completa pràcticament la rehabilitació del castell. Concretament es tracta de descobrir una part del fossar per tal que el visitants apreciïn com era originalment l'entorn del castell. Una altra actuació tracta d'arranjar alguns espais per tal de recuperar-ho com a sales polivalents i aules per a tallers didàctics i, en tercer lloc, es preveu habilitar uns espais al mur de la muralla del castell per fer-hi actuacions de teatre a l'aire lliure.

El castell de Santa Pau, en suspens

Per contra, la comissió no ha aprovat el projecte de reforma del castell de Santa Pau, una fortalesa dels segle XII propietat de la marquesa d'Argençola però que, aquest any, l'ha cedit per 50 anys al municipi. A partir El castell està tancat des dels anys 70 quan en van marxar les germanes Dominiques que hi havien donat classes. El complex arquitectònic que formen el castell, l'església i la plaça porticada va ser declarat conjunt històric artístic al 1970.

Ara l'ajuntament hi vol fer algunes actuacions per obrir-lo al públic però la comissió ha cregut que l'expedient que s'ha presentat està incomplet -"dóna la sensació que s'ha fet una mica a corre cuita", ha manifestat el delegat territorial, Antoni Baulida- i, per això, s'ha deixat en suspens. Baulida ha explicat però que aquesta suspensió no impedeix a l'ajuntament començar a moure fils per aconseguir subvencions.

La voluntat de l'ajuntament és actuar en la coberta, la façana i la fusteria i situar a la primera planta una biblioteca i una sala d'exposicions. El castell té una superfície útil de més de 2.000 metres quadrats i ara l'actuació es vol fer a la primera planta, d'uns 465 metres quadrats

Trasllat dels servei territorials de Cultura

El delegat de Cultura ha explicat que a finals de mes està previst que es faci el trasllat del serveis territorials, actualment situats a la Casa Solterra al centre històric de la ciutat, a la nova delegació del Govern. L'edifici està afectat per tèrmits i això obliga a fer unes rehabilitacions. Per això, de manera provisional, Cultura se situarà al nou edifici però la idea és que abans de final de legislatura puguin retornar a la Casa Solterra.

Amb el nou disseny de funcionament de la Generalitat a Girona, un cop inaugurada la seu central del Govern, estava previst que la Casa Solterra -que és propietat del Govern- aculli tant els serveis territorials de Cultura, com els de Justícia i les dependències de l'Agència Catalana de l'Aigua esdevenint així una subseu de la Generalitat a Girona.