Unes jornades busquen posar en valor la pesca de proximitat a la Selva

La jornada va tenir lloc a la llotja de Blanes

El Consell Comarcal de la Selva va organitzar una jornada el dilluns dia 6 de maig al matí sota el títol "Concretem propostes per fer visibles i donar valor als productes de la pesca de proximitat", a la Llotja de Blanes (Selva). Aquesta acció s’inscriu dins el projecte “Desenvolupament local entorn dels productes alimentaris, gastronòmics i culturals vinculats al sector pesquer i marítim de la Costa Brava sud”, cofinançat pel Fons Europeu Marítim i de la Pesca.

El conseller Joaquim Vivas, que va presentar la jornada, va destacar la tasca que s’està duent a terme des del Consell Comarcal en relació amb la promoció dels productes i productors agroalimentaris locals.

A la sessió, hi varen participar una quinzena de persones, entre elles representants de la confraria de pescadors de Blanes, tècnics municipals i empresaris de la restauració, del sector comercial i turístic. L’objectiu d’aquesta trobada de treball era posar en comú idees i aportar estratègies per impulsar el peix de llotja, com a producte de proximitat, fresc i de qualitat, donant-lo a conèixer i estimulant el seu consum.

El nou projecte liderat per l’ens selvatà posa ara la primera pedra per iniciar un treball amb tots els agents a fi d’impulsar els productes de la pesca, tenint en compte la importància del sector i de l’espai turístic costaner en la definició de la comarca.

En els pròxims mesos es duran a terme altres accions del projecte que s’enfocaran a la promoció dels recursos i productes turístics en diferents àmbits com la gastronomia, els esdeveniments o el patrimoni pesquer i marítim.

A partir del projecte, els productes pesquers de proximitat i els productors, distribuïdors i establiments que ofereixen peix de llotja que estiguin interessats s’aniran incorporant a la xarxa Localitza.

Els productes pesquers de proximitat a la Selva

Reivindicar els recursos alimentaris, gastronòmics i culturals vinculats a la pesca dels municipis de la Selva Marítima és l’objectiu d’un nou projecte del Consell Comarcal de la Selva.

A la Selva, el sector pesquer s’organitza a partir de tres confraries: les de Blanes, Lloret de Mar i Tossa de Mar. La major part de les seves captures es comercialitzen a través de la Llotja de Blanes, una de les més importants de la Costa Brava i de Catalunya. El 2018 van passar per aquesta llotja 2.682 tones de peix.

El seitó, la sardina, el sorell i el sonso són les espècies amb majors captures que es venen a la Llotja de Blanes. La gamba rosada, un dels productes singulars, és el crustaci més pescat i el producte que més beneficis econòmics anuals aporta a la llotja. L’escamarlà és el segon crustaci en importància pel nombre de captures i de recaptació generada.

El fet que el desembarcament de les captures sigui diari fa que el peix i marisc que es posa a la venda mantingui tota la seva frescor i qualitat, fet que li dona un valor afegit sobre el peix d’altres zones.

Un dels objectius del projecte que es desenvolupa des del Consell Comarcal és diferenciar aquest peix de proximitat, donar-lo a conèixer i estimular-ne el consum. Això es vol fer a partir de posar en comú idees i generar estratègies entre les confraries de pescadors, els petits distribuïdors, les peixateries que compren a llotja i tots aquells establiments de restauració que permeten després als clients assaborir un producte local fresc i de qualitat.

El projecte, que s’ha de portar a terme durant aquest 2019, ha estat seleccionat pel Grup d’Acció Local Pesquer (GALP) Costa Brava i compta amb el cofinançament del Fons Europeu de la Pesca i Marítim (FEMP). Els seus objectius estan en total consonància amb els del Manifest per a la promoció dels productes pesquers de proximitat dins la dieta mediterrània, signat per diferents grups d’acció local pesquers del Mediterrani nord-occidental, la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors i el DARP.