La promesa política més coincident: municipalitzar l'aigua a Girona, Salt i Sarrià

Signen un manifest impulsat per la plataforma Aigua És Vida

Catorze candidatures de Girona, Salt i Sarrià de Ter s'ha compromès a què la municipalització de l'aigua sigui un fet al 2020, any en què acaba l'actual concessió a Agissa.

El manifest, impulsat per la plataforma Aigua És Vida, també recull la voluntat de les diferents llistes de ser "transparents" amb la ciutadania i d'impulsar una nova cultura que preservi "els ecosistemes aquàtics de les conques que abasteixen i donen vida al territori".

El document l'han signat les llistes que es presenten al 26-M per JxCat, ERC, el PSC, Guanyem Girona, Independents per Salt, Poble Actiu Sarrià de Ter, Canviem Salt i Girona-En Comú Podem. El portaveu de la plataforma, PauMasramon, assegura que "és molt positiu" haver tancat el compromís –que marca, sobretot, línies generals- perquè "formalitza" allò que l'entitat ha demanat d'ençà que va crear-se ara fa dotze anys.

El compromís que han signat les diferents llistes que concorren al 26-M s'ha redactat a partir d'un qüestionari que Aigua És Vida va fer arribar a les candidatures. Hi havia tres preguntes i, segons ha volgut subratllar Pau Masramon, ni Cs ni el PP l'han respost (i per això, tampoc han rubricat el document).

La primera pregunta demanava a cada formació quines propostes fan per mantenir i potenciar la gestió pública de l'aigua als tres municipis. La segona feia referència a les suposades irregularitats detectades a Girona SA i els instava a concretar calendari i models de gestió. I la tercera i última, els interpel·lava a dir com garantirien la participació de la ciutadania en la gestió de l'aigua.

A partir de les respostes d'uns i altres, la plataforma ha redactat el compromís que avui han signat aquestes setze candidatures. El manifest, d'entrada, ja subratlla que l'aigua és "un dret humà universal, inalienable i inviolable de tota persona" i que s'ha de garantir "en la seva totalitat".

El document compromet les setze candidatures a treballar per "implementar un model de gestió pública" mancomunat entre Girona, Salt i Sarrià de Ter "que sigui exemple de gestió democràtica i transparent, amb la implicació i el control de la ciutadania". "Aquest servei ha de ser de qualitat, eficaç i eficient, i ha de garantir els drets adquirits de les treballadores", s'hi afegeix.

En el moment de signar, a més, totes les llistes s'han compromès a què la municipalització sigui una realitat al desembre del 2020, quan acaba l'actual concessió amb Agissa. El manifest, a més, també insta les formacions a aplicar una nova cultura de l'aigua "que preservi els ecosistemes del territori" i a crear "un espai de concertació social" on hi tinguin "un paper actiu" tant la ciutadania com els diferents agents socials, forces polítiques i serveis tècnics municipals.

Sobre aquest darrer punt, però, el portaveu i president de la plataforma no s'ha estat de lamentar que, durant tots aquests mesos no s'hagi convocat la Taula de l'Aigua. Un compromís que l'Ajuntament de Girona va adquirir ara fa un any, a l'abril del 2018. "Encara, però, no se n'ha fet cap reunió", ha concretat Pau Masramon.

"Consens a base de no satanitzar"

El portaveu i president d'Aigua És Vida ha subratllat que, per a ells, és "molt positiu" haver aconseguit que les catorze candidatures signin el manifest. "Es tracta d'un consens que s'ha aconseguit sense satanitzar ningú; nosaltres no posem cap espasa de Dàmocles damunt dels responsables polítics", ha afirmat Masramon.

El portaveu també ha dit que, tot i que es pugui pensar que es tracta d'un manifest de mínims, per a la plataforma Aigua És Vida és significatiu haver aconseguit el compromís polític de les diferents llistes. "Portàvem molt de temps parlant-ne, i ara hem aconseguit arribar a l'acte formal de signatura", ha dit Pau Masramon.

Per últim, el president d'Aigua És Vida també ha explicat que el manifest no fa cap referència al procés judicial en què es troba immersa Girona SA perquè ells són "ecologistes" i aquesta no és la seva feina. "La situació en què ens trobem ara ja és prou esperpèntica, deixem que jutges i fiscals facin la seva feina; a nosaltres ens pertoca mirar endavant i buscar fórmules democràtiques de gestió de l'aigua", ha conclòs.

A més d'Aigua És Vida, el manifest també compta amb el suport de l'Associació de Municipis i Entitats per l'Aigua Pública (AMAP) i la Federació d'Associacions de Veïns de Girona.