Intenten matar un funcionari de la presó del Puig de les Basses clavant-li un boli al coll

Una interna va abraonar-se damunt el treballador

El passat diumenge 5 de maig una interna de la presó del Puig de les Basses a Figueres (Alt Empordà), va atacar a un funcionari del centre abraonant-se damunt seu i amenaçant de matar-lo amb un boli al coll.

Els fets van tenir lloc pels voltants de les set de la tarda quan s’acompanyava una interna de tornada cap a la seva cel·la des del pati, moment que va aprofitar, amb un moviment brusc i ràpid, per assaltar per l’esquena i retenir amb gran violència un funcionari, mentre l’amenaçava amb un bolígraf manipulat que li va posar directament al coll i assegurava voler acabar amb la seva vida.

Gràcies a la ràpida actuació d'un segon funcionari i de l’ajuda d’un altre intern destinat al departament, van poder reduir la interna, mentre que aquesta va intentar clavar el bolígraf al coll de la víctima i posteriorment en el transcurs de la reducció, va mossegar els funcionaris que hi van participar, a banda de provocar-los contusions de diversa consideració.

Des de UGT Presons asseguren que venen denunciant de forma reiterada aquests fets i que la ubicació departamental de determinats interns "no només és deficient sinó que és clarament irresponsable ja què, només per motius que nosaltres entenem com purament estadístics, el Departament de Justícia impulsa una política de separació interior que està posant en perill la integritat dels professionals penitenciaris", apunten.

Respecte als fets succeïts al centre penitenciari de Puig de les Basses expliquen els donen la raó, ja que la citada interna té "un clar perfil psiquiàtric" i un "llarguíssim historial d’agressions", i que hagi estat complint sanció en el departament d’ingressos, "que no té les condicions necessàries de seguretat, com ara el “cangrejo” de seguretat, enlloc de fer-ho en dependències més acondicionades, que si hi ha als departaments especials, és una autèntica imprudència", han reblat.

Des de UGT Presons han volgut denunciar doncs una "alarmant manca de personal que pateix el centre".

Versions contraposades

Segons el Departament de Justícia, però, la interna, que té problemes psiquiàtrics, va fer un "moviment" durant el trasllat, es va posar darrere d'un dels funcionaris i "li va fer un gest" amb un bolígraf. Arran dels fets, van caure tots dos a terra i, "en qüestió de segons", un segon funcionari va actuar i van aconseguir reduir-la. Des del Departament diuen que es va produir cap lesió, tot i que un dels treballadors ha estat tres dies de baixa per problemes de tensió.

Justícia detalla també que la interna té problemes psiquiàtrics i complia una sanció en una cel·la del Departament d'Ingressos. Des de la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima destaquen la "professionalitat dels funcionaris" que van actuar.