ERC busca mantenir un govern en coalició a la Bisbal d’Empordà

Tots els grups donen per fet un consistori fragmentat

Les eleccions del 26 de maig a la Bisbal d'Empordà fan preveure un ajuntament fragmentat. Malgrat que el Partit Popular no es presenta, tot i que inicialment havia apostat per fer-ho i fins i tot tenia candidat, i Ciutadans tampoc, els bisbalencs tindran opcions diferents i d'altres de noves. L'actual regidor d'educació del municipi, Enric Marquès, serà el cap de llista d'Esquerra, després que l'històric Lluís Sais hagi fet un pas al costat. Òscar Aparicio, que ja ha estat alcalde i actual líder de l'oposició, concórrer per al PSC, aquest cop sense la marca d'Independents que portava en els comicis de 2015.

Aparicio reconeix que "ha costat" conformar una llista i preveu que les eleccions del proper 26 estaran marcades en clau nacional i no pas municipal en el cas de la Bisbal. De fet, l'alcaldable socialista assenyala que els comicis del 2015 ja van tenir un accent nacional. "Nosaltres portàvem bona part de la llista d'independents i vam perdre vots", reconeix.

Els tercers en nombre de vots i socis de govern d'ERC són la CUP, que repeteix amb Carles Puig com a cap de llista. L'actual regidor de cultura del poble defensa la feina feta i diu que en quatre anys han "après com funciona un Ajuntament". Puig deixa clar que volen "ser clau" una altra vegada en la conformació d'un govern, i no amaga les "bones sensacions" que hi ha dins de la formació.

Compromís per la Bisbal liderada per Xavier Font – i antiga escissió de CiU – també te bones expectatives de cara a les Municipals. Actualment ocupen tres seients dels disset que conformen el consistori i confien en ampliar la representació i els vots.

El ple el completen els regidors de Convergència i Unió (CiU), Xavier Dilmé, i la d'Iniciativa, Maite Bravo, que també és la responsable d'Acció Social, Cooperació i Habitatge i forma la tercera pota de l'actual govern. Els dos edils repeteixen, però en el cas de Dilmé ho fa per una nova formació, Tots per la Bisbal, una plataforma transversal que s'ha creat i que s'ubica sota el paraigua de Tots per l'Empordà.

Marquès té línies vermelles

Un dels aspectes que fa que aquesta campanya tingui un tret més nacional és la política de pactes. Marquès ja ha avançat que espera poder mantenir la coalició que actualment fa alcalde Sais amb la CUP i Iniciativa, si bé s'obre a parlar amb altres grups independentistes.

En canvi, l'actual regidor i candidat republicà tanca la porta a un possible acord amb els socialistes, pel suport que el PSOE va donar a l'aplicació de l'article 155 a Catalunya. La CUP també veu amb bons ulls una repetició del pacte actual.

La municipalització un tema pendent

Una de les claus del proper govern municipal serà afrontar la possible municipalització del servei de l'aigua. Aquest ha estat un tema controvertit l'última legislatura, i és que formalment hi ha setze regidors favorables i només un de desfavorable a tirar endavant la municipalització. En les diferents mocions que s'han presentat, només Xavier Dilmé s'ha mostrat contrari a la gestió pública del servei.

L'oposició ha criticat durament el govern municipal i considera que ha estat una "oportunitat perduda", ja que "difícilment" hi haurà una majoria "tan clara". Des d'Esquerra es mostren clars en el seu posicionament favorable a la municipalització de l'aigua, però volen que sigui rendible pel consistori i també pels bisbalencs.

Municipalització a banda, l'aigua ha tingut un paper rellevant especialment per l'episodi de contaminació que hi va haver l'agost del 2016, quan es van trobar nivells alts de pesticides i que van obligar al govern municipal a evitar-ne el consum. Per parar el cop, des del consistori es va optar per contractar un camió cisterna que repartia aigua entre els veïns durant la setmana.

Tot plegat va acabar amb la instal·lació de dos filtres d'aigua en un dels pous on es va detectar aquesta contaminació. Al final es va optar per la construcció d'un nou pou com la "manera més segura" per poder mantenir l'abastiment.

Finalment s'inaugura la nova biblioteca

Una de les inauguracions més rellevants que ha tingut l'actual legislatura ha estat la de la nova Biblioteca Lluïsa Durà. Aquest espai ha estat el tema de debat entre els bisbalencs la darrera dècada, com a conseqüència d'un conflicte judicial que hi va haver entre un veí i el consistori. Tot plegat ha acabat amb contenciosos que han obligat a indemnitzar el veí i acusacions de mala gestió per part de l'oposició en els plens.

Al final, però, la nova biblioteca es va poder inaugurar el passat 15 de desembre de l'any 2018 a falta d'alguns retocs exteriors. Després de fer una consulta entre els bisbalencs, es va decidir batejar l'equipament amb el nom de Lluïsa Durà, una llibretera local.

Polítiques socials, barris i ordre

Entre les diferents propostes els principals partits aposten perquè el consistori "estigui més a prop" dels ciutadans. Marquès explica que vol "seguir impulsant" les polítiques socials d'aquest mandat incidint en l'habitatge, en especial el mercat de lloguer.

El líder de l'oposició, Òscar Aparicio, deixa clar que la seva candidatura busca "manar vuit anys" i fer protagonista al ciutadà. En aquest sentit, recorda que porta una llista transversal amb persones independentistes, federalistes i constitucionalistes, però amb "una mateixa visió" de La Bisbal.

La CUP aposta per seguir "treballant incansablement" com els darrers quatre anys i es mostren convençuts que els bisbalencs els tornaran a fer confiança. Per la seva banda, la nova formació encapçalada per Dilmé denuncia "la deixadesa" dels carrers de la Bisbal i assegura una ciutat "més ordenada".