ERC i PSC de Figueres acusen Sant Vila (CiU) d'editar un llibre amb finalitats partidistes

L'alcalde es defensa dient que la publicació ha tingut un 'cost zero' pel consistori

'Figueres 2007-2011. Memòria de gestió'. Aquest és el títol del llibre editat per l'Ajuntament de Figueres que ha encès la polèmica en el si del consistori. El llibre repassa, amb profusió de fotografies i donant protagonisme a la imatge, els darrers quatre anys a la ciutat.

Per a l'alcalde de Figueres, editar un document com aquest era "necessari" per a la ciutat. Santi Vila ha posat èmfasi en el fet que el llibre s'ha fet amb voluntat institucional, i que el seu objectiu no és altre que "crear un missatge sobre la potència i la potencialitat" de Figueres.

Segons l'alcalde, el llibre cobreix un buit, perquè ciutats com Figueres editen periòdicament documents d'aquest tipus. A més, Santi Vila també ha ressaltat que, ara més que mai, amb la crisi econòmica cal "construir un relat que generi confiança i optimisme" entre la ciutadania.

De totes maneres, però, aquesta visió no la comparteix ni l'oposició, ni tan sols ERC, grup que està al govern juntament amb CiU i ICV. En un comunicat, els republicans diuen que el llibre s'allunya del què seria un balanç de la gestió feta per l'equip de govern, i entra dins una "òrbita partidista i personalista".

ERC també critica que, al llibre, s'hi ignori "de manera flagrant l'acció feta en àrees cabdals del govern". Per això, com a protesta, els republicans s'han negat a anar a la presentació pública del llibre, que es fa aquest vespre a la ciutat.

La procedència dels diners

Per la seva banda, el PSC -principal grup a l'oposició- ha entrat una instància a l'Ajuntament demanant d'on han sortit els diners per pagar el llibre. Fins i tot, en una entrada al seu Facebook, el portaveu socialista Pere Casellas arriba a parlar de portar l'afer davant "anticorrupció". A Twitter el socialista també ha mostrat el seu malestar i assegura que no li preocupa el fet que 'Vila s'hagi fet retratar 130 vegades en 140 pàgines però volem saber qui paga!'. 

L'alcalde ha informat aquest matí que va ser alcaldia qui va encarregar l'edició del llibre, perquè a Figueres "li calia tenir-lo", però amb el compromís que tingués "cost zero" per a les arques municipals. Santi Vila ha dit que això s'ha pogut aconseguir perquè un grup de tres empreses, que han demanat confidencialitat, n'han patrocinat l'edició i "han finançat íntegrament" totes les despeses.

L'alcalde de Figueres ha deixat clar que el mecenatge no és enemic de la política, i ha reptat Casellas a formular la seva acusació "davant els jutjats" en cas que tingui sospites fonamentades d'irregularitat. Pel que fa a la resta de crítiques, Santi Vila les ha emmarcades dins "el marc del context preelectoral", però ha demanat tant als socialistes com als republicans que provin de mirar-se el balanç de gestió amb "orgull compartit" de la feina que s'ha fet a la ciutat.

L'edició de 'Figueres 2007-2011. Memòria de gestió' ha tingut un cost de 30.000 euros. L'Ajuntament ha editat 7.000 exemplars del llibre, que es repartiran de manera gratuïta entre els figuerencs. 

La CUP també ho critica

La Candidatura d'Unitat Popular (CUP) de Figueres ha sol•licitat als partits que conformen l'equip de govern que no utilitzin les institucions públiques per ús electoralista en la projecció de les seves respectives candidatures. Aquesta petició s'emmarca en la edició del llibre denunciat avui per ERC i PSC.

La CUP considera que en cap cas es pot acceptar que s'editin en nom del govern llibres "tendenciosament electoralistes” que "es venen com una memòria de gestió quan es tracta únicament d'un acte d'auto-homenatge". La candidatura ha recalcat, a més, que l'afirmació que el llibre ha estat
pagat per "patrocinadors anònims" no eximeix de responsabilitat "sinó que convida a pensar què és el que aquests patrocinadors pretenen aconseguir a canvi", asseguren.

Fets similars a Lloret de Mar


El portaveu del grup municipal d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) a Lloret de Mar, Jordi Orobitg, va acusar la setmana passada a l'actual alcalde, Xavier Crespo (CiU), d'utilitzar diners públics per editar una publicació amb finalitats electorals. La denúncia, que ja va avançarAraGirona.cat, versa sobre un exemplar que porta per títol 'Urbanisme a tots nivells, 2003-2011' i en ell s'hi troben totes les actuacions portades a terme pel govern de Crespo entre aquests anys. Orobitg ha reclamat saber quin és el cost exacte d'aquests exemplars els quals ha qualificat de ser 'immorals' degut a l'elevat cost que poden arribar a tenir. El portaveu també demana que els responsables polítics paguin de la seva butxaca el cost d'aquesta edició.