Mig miler de concentrats a la subdelegació del govern espanyol en contra de l'exclusió de Puigdemont

La mobilització està convocada per la Taula per la Democràcia de Girona

Mig miler de persones s'han concentrat a Girona en contra de la decisió de la Junta Electoral Central (JEC) d'excloure Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí en la seva candidatura a les eleccions europees. La protesta ha tingut lloc aquest divendres a la tarda, davant de la Subdelegació del govern espanyol i ha estat convocada per la Taula per la Democràcia de Girona.

Des d'aquesta entitat, consideren que la resolució de la JEC és una mostra més de la "vulneració sistemàtica dels drets i llibertats bàsiques" i ho qualifiquen com "un nou episodi de persecució ideològica". A més, l'entitat atribueix la decisió de la Junta a la "voluntat manifesta" de "les forces del 155 d'impedir el lliure desenvolupament de la democràcia a Catalunya".

Durant l'acte, hi han participat Marc Blasco que ha tocat el Cant dels Ocells amb el clarinet, tal com fa cada dilluns a la Plaça del Vi en la concentració de suport als presos independentistes. A més, també han convidat a dos dels advocats del grup de voluntaris pel Dret a la Defensa. Un d'ells, Albert Carreras, ha destacat que la decisió de la JEC sobre el veto a Puigdemont, Comín i Ponsatí "sobrepassa qualsevol dels límits d'interpretació de normativa sobre les disposicions constitucionals i la LOREG".

L'advocat considera que es tracta d'una "vulneració del dret al sufragi passiu" i aquesta resolució "va molt mes enllà" d'altres decisions que havia pres la JEC sobre els presos independentistes durant les últimes eleccions.

Pressions d'Europa

Carreras ha explicat que la decisió de la Fiscalia en què assenyalava que la prohibició a Puigdemont, Comín i Ponsatí de presentar-se a les eleccions europees vulnerava drets fonamentals es devia a pressions rebudes des d'Europa. El lletrat assenyala que l'exclusió als polítics catalans "superava" l'àmbit estatal i afectava al conjunt de països de la Unió Europea.

En aquest mateix sentit s'ha expressat l'advocada Sílvia Soriguer que s'ha mostrat "sorpresa" per la postura del Ministeri Públic però s'ha felicitat per la "correcció" que hi ha hagut. "Es tracta d'un despropòsit jurídic i celebrem que s'hagi canviat la decisió", ha reblat Soriguer.