Augmenten els controls per lluitar contra els furtius i la venda il·legal de garoines a la Costa Brava

Els Mossos d'Esquadra i els inspectors han fet més d'una vintena d'actuacions a llotges, restaurants i peixateries aquest hivern

Pocs minuts després de les tres de la tarda, la barca "Erasmus" entra al port de Palamós (Baix Empordà), carregada amb vuit sacs de garoines. Al moll, l'esperen un inspector i dos agents dels Mossos d'Esquadra. Mentre els mariscadors descarreguen, els mossos inspeccionen les captures i -un cop a la llotja- les pesen i en comproven la mida.

En total, els mariscadors han pescat 105,4 quilos de garoines. Com a màxim, en un dia en poden agafar fins a 150, segons estableix la normativa. Aquesta inspecció forma part dels controls que tant la Generalitat com els mossos porten a terme arreu de la Costa Brava per prevenir la pesca furtiva i la venda il·legal de garoines.

Tot i que la campanya va començar a l'octubre, el gruix de les actuacions s'ha portat a terme en els tres darrers mesos. En total, fins ara ja s'han fet 35 vigilàncies, de les quals 22 s'han realitzat a zones de la costa on els furtius hi solen actuar.

Fins ara, ja s'han enxampat dos pescadors que agafaven garoines sense llicència. Un d'ells, fins i tot, quan es va veure descobert, va intentar escapolir-se i van ser els Mossos d'Esquadra qui el van aturar.

Els mariscadors agraeixen el control, però també alerten que el furtivisme és molt difícil de controlar. "Ja s'ha convertit en crònic, i ara, amb la crisi, encara va a més", explica en Carles Martínez, un dels dos mariscadors que pesquen a bord de l'Erasmus. I hi afegeix: "Moltes vegades, ens trobem amb furtius treballant al nostre costat amb total impunitat, perquè al mar és molt difícil fer vigilància".

En Carles Martínez ja fa divuit anys que es dedica a anar a buscar garoines. Per a cadascuna d'elles, els restauradors i peixaters n'acabaran pagant mig euro a llotja. Però, si les compren a furtius, aquest preu es pot abaratir substancialment.

Multes a restaurants

Per això, la vigilància contra el furtivisme també s'estén a les peixateries i als restaurants. Aquesta campanya, a més, per primera vegada s'han començat a multar restaurants. De fet, fa dues setmanes, els mossos i els inspectors de la Generalitat van sancionar dos restaurants de Roses que servien a la carta eriçons pescats il·legalment.

Per detectar si les garoines provenen del furtivisme, els inspectors demanen als restauradors que n'ensenyin l'etiqueta de procedència. Cada partida d'eriçons en porta una, i els propietaris dels restaurants estan obligats a guardar-la durant dos mesos. A més, si els eriçons són massa petits (com a mínim, han de fer 5 centímetres de diàmetre), això també pot ser un indicador que s'han comprat il·legalment.

Avui, per exemple, l'inspector de la Generalitat ha anat fins al restaurant 'Acuario', situat en un dels extrems del passeig de Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà). Les garoines que es guardaven a la nevera portaven la corresponent etiqueta conforme provenien de la confraria de Palamós.

El propietari de la marisqueria, Tomàs Fernández, explica que cada temporada sol tenir un parell d'inspeccions. "Jo compro sempre les garoines als mariscadors, però m'he trobat força casos de furtius que me n'han volgut vendre directament", indica. I afegeix: "Per un sac de garoines, jo en pago 75 euros, però ells te'n poden arribar a oferir per 50 ó 60 euros".

Tomàs Fernández també explica que aquesta temporada, que s'acaba el 31 de març, ha anat "fluixeta" perquè hi ha "molta competència deslleial de locals que ofereixen garotes furtives; no és que siguin massa, però n'hi ha alguns".

Normalment, quan els Mossos d'Esquadra o els inspectors enxampen algun furtiu, la multa que li sol caure és de 6.000 euros. El ventall que abasten aquest tipus de sancions, però, és molt ampli, i s'estén des dels 301 fins als 60.000 euros, depenent de la gravetat del fet.

Aquesta campanya, a més de les 21 inspeccions i les quatre denúncies, també s'ha comissat un sac de 10 quilos de garotes al port de Roses. Durant la campanya 2009-2010, es van portar a terme disset inspeccions, es van interposar tres denúncies per furtivisme i es van arribar a comissar 45,7 quilos de garoines extretes il·legalment del fons del mar.