Ajornat el pla pilot de detecció precoç de càncer colorectal a les comarques gironines

Cada any es detecten 400 nous casos a la demarcació i és el segon tipus de tumor més mortal

El càncer colorectal és dels que més es beneficia de les mesures preventives. De fet, segons Cort, els estudis demostren que l'eficàcia del tractament augmenta fins al 90% si es detecta de forma precoç. A banda de tenir hàbits saludables com portar una dieta equilibrada, evitar els hàbits tòxics, evitar l'obesitat i anar al metge davant qualsevol símptoma, Cort assegura que és molt important tirar endavant el pla pilot de detecció precoç que ha de servir perquè en un termini de quatre anys els pacients majors de 50 anys puguin fer-se proves per descartar el càncer.

La voluntat és que, de la mateixa manera que es fa amb les mamografies, es facin proves de detecció de sang en femta a la població de més de 50 anys. El doctor Jaume Torramadé assegura que és una prova "senzilla" i bàsica per detectar un tumor d'aquestes característiques. Segons Cort, el compromís amb l'anterior Govern era començar a estendre la prova pilot a l'Empordà a finals d'any. "No s'està fent", ha explicat.

Fonts de la conselleria de Sanitat han explicat que si no es va fer no va ser per una qüestió d'encaix pressupostari sinó per problemes organitzatius i han assegurat que el compromís segueix ferm i que el pla pilot es desenvoluparà al llarg d'aquest any. A les comarques gironines cada any es detecten 400 nous casos de càncer colorectal, 237 en homes i 156 en dones. És el tumor maligne més mortal, després del de pulmó i causa cada any 13.000 morts a l'Estat.

A banda d'aquest programa, l'associació contra el càncer, la Diputació de Girona i els mercats de la demarcació han engegat una campanya de sensibilització per explicar a la població que cal tenir bons hàbits i que es facin els controls pertinents per assegurar una detecció precoç. Ho faran als mercats i algun supermercat de les comarques gironines on els dies 30 i 31 de març i 1 i 2 d'abril posaran taules amb informació i els venedors aniran amb davantals on s'hi podrà llegir "si tens més de 50 anys, parla amb el teu metge". És una iniciativa de l'aliança per a la prevenció del càncer de còlon.