El Ministeri de Foment invertirà 254.000 euros en el baluard de Sant Andreu de Roses

També aportarà 360.000 euros per sufragar el cost de restauració de l'església del Monestir de Santa Maria de Vallbona de les Monges

Les casamates est i oest en el Baluard de Sant Andreu de Roses rebran més de 254.000 euros per part del ministeri de Foment, és a dir, un 50% del pressupost necessari per a convertir-les en un laboratori i un magatzem arqueològic. La Ciutadella de Roses ja havia tingut una inversió anterior per valor d'1,3 milions d'euros provinent de la diputació i la Generalitat.

L'alcaldessa de Roses, Magda Casamitjana, ha qualificat la notícia de "molt important" ja que ha recordat que fins fa 4 anys aquest era un espai "tancat" i que ara s'hi porten a terme investigació, recerca i visites guiades expositives. L'alcaldessa ha recordat que queden 20 hectàrees "per excavar i descobrir".

Amb les mateixes subvencions del Ministeri de Foment, l'edifici 'La Castlania' de Cambrils rebrà fins a 170.000 euros pels treballs de conservació i preservació, el 75% del cost total del projecte, mentre que la Torre del Moro d'Ivorra, a la Segarra, podrà gaudir de 398.000 euros per la rehabilitació, consolidació estructural d'aquesta torre de l'Antic Castell d'Ivorra. 

Altres subvencions

El convent de Santa Anna, d'Alcover (Alt Camp) rebrà fins a 1.608.000 d'euros per a completar la rehabilitació de l'antic Convent de Santa Anna, un edifici que tot just està a punt de culminar una primera fase de rehabilitació. La subvenció, del Ministeri de Foment, servirà per sufragar el 75% del cost d'un projecte que té com a objectiu convertir aquest antic convent en el Convent dels Artistes, una residència on artistes locals i nacionals podran gaudir d'estances i equipaments per crear, entrenar, etc.

La reforma de l'antic monestir de Santa Anna s'ha dut a terme després que l'edifici arribés a un estat de degradació molt avançada, tal i com ha explicat l'alcalde d'Alcover, Anton Ferré, a l'Agència Catalana de Notícies. La primera fase ha servit per consolidar i recuperar tots els espais d'aquest edifici, que fins que no van començar les obres no tenia cap ús, a causa del mal estat de conservació. Fins que el Convent de Santa Anna no va passar en mans de l'Ajuntament, havia tingut diferents usos, en lúltima etapa, com a Quarter de la Guàrdia Civil, fins a finals dels anys seixanta.

La coberta de l'Església de Santa Maria de Vallbona és també un dels béns patrimonials que es beneficiaran de les subvencions del Ministeri de Foment. En aquest cas, la subvenció arriba als 360.000 euros, també el 75% del cost total de la reforma. El 25% restant, els aportarà la Generalitat.

Des del Monestir de Vallbona de les Monges, s'ha valorat molt positivament la notícia, ja que l'estat de la coberta de l'església era molt precari, i hi entrava aigua cada vegada que plovia. Des del Monestir, s'ha explicat que s'han intentat buscar petites solucions, però que realment el problema requeria una intervenció complerta a la coberta. El primer projecte, que es va desestimar, per arreglar aquest problema data de l'any 2000, però a la Comissió Mixta entre Foment i Cultura s'ha elaborat un nou projecte únicament basant-se en les dades de l'antic.