Dures crítiques al delegat d'Ensenyament a Girona per prohibir als directors parlar a la premsa

Albert Bayot defensa que les qüestiones que no estan tancades no s'han de fer públiques per no generar "conflictes"

Els 24 instituts de secundària de l'Alt i el Baix Empordà van fer arribar a la conselleria la petició de poder començar a fer jornada intensiva el curs vinent. Aquesta setmana, la consellera del ram, Irene Rigau, va inaugurar el CEIP Parc de les Aigües de Figueres i va assegurar que Ensenyament "estudiaria la mesura". Els directors dels instituts calculen que, fent de 9 a 14 hores de la tarda, s'estalviarien només 4 MEUR en menjador.

Aquesta proposta però ha agafat una altra volada quan s'ha fet pública als mitjans una carta que el director territorial d'Ensenyament, Albert Bayot, ha fet arribar als directors dels centres empordanesos. A la carta explica que és "poc probable" que es pugui aplicar la jornada intensiva el curs vinent i afegeix: "El Departament d'Ensenyament no té cap interès que ni aqeust tema ni cap altre s'airegi en els mitjans de comunicació i menys mentre no hi hagi cap mena de resposta prevista".

Bayot argumenta en l'escrit -i ho manté després de la polèmica generada- que aquesta postura es pren per evitar que es generin "conflictes o falses expectatives". En la mateixa carta el delegat territorial expressa als directors que "no tenen autorització per explicar a la premsa cap de les peticions adreçades al departament". El director també dóna una "indicació" sobre com respondre als mitjans i demana que no se'ls doni "cap explicació" sobre qüestions internes.

Aquesta carta ha generat controvèrsia i ha aixecat opinions diverses. Aquest dimecres el sindicat USTEC-STEs, ha emès un comunicat on qualifica "d'antidemocràtica i d'abús de poder" l'actitud del delegat territorial. " Creiem que el que es pretén amb aquesta actitud és evitar el debat social davant les retallades que el Departament d'Ensenyament està duent a terme i les conseqüències que això tindrà en el funcionament dels centres públics", recull el comunicat.

El PSC i ERC duran la carta al Parlament

El PSC ha estat també crític amb la carta. La presidenta dels socialistes a Girona, Marina Geli, ha avançat que ja han demanat la compareixença d'Albert Bayot al Parlament per tal que expliqui el perquè de la carta. "El senyor Bayot haurà de donar explicacions", ha manifestat Geli.

A més, el PSC farà dues preguntes orals a la consellera Rigau per saber si aquesta carta i les directrius que es donen als directors ha estat una iniciativa del delegat territorial de Girona o és una directriu de la conselleria per a tots els territoris. "Aquesta carta ens ha sorprès moltíssim perquè recorda velles pràctiques, és impropi del segle XXI", ha declarat Geli que també ha recordat que Bayot "va practicar la lliberta d'expressió sovint" quan era director d'un IES a Banyoles adreçant diversos escrits criticant accions de la conselleria, llavors encapçalada per Ernest Maragall.

Més contundent ha estat la líder d'ERC a Girona, Carme Capdevila, que ha arribat a parlar de censura. Capdevila també ha dit que preguntaran a Rigau al Parlament sobre l'actitud de Bayot -que qualifiquen de "falta greu"- sobretot per aclarir si es tracta d'una iniciativa pròpia o d'una directriu del departament. La diputada republicana també ha criticat que, amb cartes com aquesta, es "menysprea la maduresa" dels directius perquè no són considerats "vàlids interlocutors".