Les pluges augmenten les reserves al pantà de Boadella i permetran 'suavitzar' les restriccions als regants

L'embassament ha superat els 22 hectòmetres cúbics i es troba al 36,6% de capacitat

Les pluges que han caigut en abundància des de dilluns arreu del país han estat beneficioses per incrementar les reserves d'aigua a l'Alt Empordà. L'embassament de Boadella, que abasteix la conca de la Muga, ha vist com l'aigua embassada pujava fins als 22,37 hectòmetres cúbics dels 61,10 que la presa té de capacitat.

Fa una setmana, el volum embassat es trobava en 21,45 hectòmetres cúbics. Això representa que, en només set dies, Boadella ha embassat gairebé 1.000 milions de litres d'aigua nous. Si es traslladen les xifres anteriors en percentatges, a dia d'avui el pantà es troba al 36,61%.

Aquesta arribada de reserves permetrà, segons ha explicat Guix, encarar la campanya de reg amb uns altres ulls. I és que, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ja va alertar els pagesos que aquest estiu, de nou, es farien restriccions de reg als camps de la conca de la Muga, a conseqüència del mal estat de les reserves d'aigua en aquesta zona.

'A Boadella tenim un problema important pel que fa a l'aigua, i ja s'han fet reunions amb els regants per anunciar que aquest estiu hi hauria restriccions', ha recordat Josep Guix. De totes maneres, però, el delegat ha precisat que aquest episodi de pluges ha estat 'una bona notícia' per al sector, perquè permetrà que es puguin 'suavitzar' aquestes restriccions. 'Les pluges han estat beneficioses per al freàtic', ha puntualitzat.

Tot i la millora que ha experimentat el cabal de l'embassament de Boadella durant els darrers dies, el cert és que la situació actual encara és molt llunyana a la de l'any passat. I és que per aquestes dates, l'embassament empordanès acumulava 44,25 hectòmetres cúbics d'aigua embassada i es trobava al 72,43% de la seva capacitat.

Pollancres i cereal ajagut

D'altra banda, el director territorial del DAR a Girona també ha explicat que el Departament està avaluant els danys que el darrer episodi de pluges ha fet en conreus i camps gironins. A manca de tenir dades definitives, Josep Guix ja ha avançat que l'aigua ha vinclat tiges als camps de cereal, el que al sector es coneix amb el nom 'd'ajaguts'. A més, el delegat també ha explicat que l'aigua ha desarrelat alguns pollancres que hi havia en plantacions de la demarcació, perquè la pluja ha estovat la terra.