La Selva concentra les tres Cases d'Infants que funcionen a la demarcació de Girona

Els pisos acullen fins a 12 infants que necessiten estades curtes fora de la família per problemes diversos

La Generalitat té diferents equipaments destinats a la infància i l'adolescència. Als diferents centres s'hi sumen des de fa pocs mesos les Cases d'Infants, una iniciativa pública en col·laboració amb la Fundació Acció Social Infància (FASI). Són pisos de capacitat reduïda on es pretén donar una atenció més personalitzada als menors que hi resideixen. Segons ha explicat durant la inauguració el conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, aquests pisos són pensats per estades temporals de joves que a casa tenen problemes.

Paral·lelament, mentre els menors s'estan a la Casa d'Infants -ja sigui parcialment, alguns dies o a dormir cada nit- els educadors treballen d'acord amb la família per tal de corregir allò que no funciona i que el menor pugui retornar a casa. Segons Cleries, aquests equipaments es diferencien de la resta perquè estan pensats per 'estades curtes' i no per nois i noies la tutela dels quals pertany a la Generalitat de forma permanent.

Per exemple, es poden donar casos d'absentisme escolar, alcoholisme a la família o d'altres riscos d'exclusió social. Ara bé, per a casos 'més greus' els menors són destinats a altres tipus d'equipaments.

El conseller ha inaugurat aquest dilluns el centre de Lloret de Mar (Selva), situat en un primer pis d'un edifici al carrer Girona. L'alcalde, Xavier Crespo, ha agraït a la Generalitat que hagi pensat en Lloret ja que, segons ha destacat, en els darrers deu anys la població ha doblat el nombre de veïns i, per tant, també s'han incrementat les necessitats socials. Crespo ha avançat que ja hi ha una noia que viu al pis i que Serveis Socials tenen detectats set casos potencials que podrien necessitar estar-se al Centre d'Infants.

Treballar amb la família

'Aquest centre és una suma de polítiques de prevenció i protecció', ha manifestat Cleries que ha ressaltat que mentre el menor s'està a la casa es treballa amb la família perquè l'objectiu és que els infants puguin retornar a l'entorn familiar. 'Fa uns anys es pensava que si el jove es derivava a un centre s'acabaven els problemes però no és així, l'èxit de les polítiques d'infància resideixen en que el menor pugui tornar amb la família', ha explicat.

De fet, una de les mesures que es fomentarà és la guarda administrativa voluntària. Aquesta mesura consisteix en què els pares cedeixin la guarda del seu fill de forma voluntària, a l'espera que superin la situació familiar que els impedeix fer-se'n càrrec i tornin a recuperar la custòdia dels fills.

Cleries inaugurarà aquesta tarda una altra Casa d'Infants a Santa Coloma de Farners que se suma a les de Lloret i Blanes, inaugurada recentment. Es dóna el cas que les tres cases es concentren a la comarca de la Selva. El director de la fundació FISA, Joan Castells, ha explicat que és la Generalitat la que determina quins municipis necessiten d'aquests equipaments. Un cop elaborat el mapa, els municipis han d'estar d'acord en tenir un d'aquests centres.

Actualment hi ha Cases d'Infants en funcionament a Barcelona, Terrassa, l'Hospitalet de Llobregat, Blanes i ara també Lloret i Santa Coloma. Aquest any es posaran en marxa un total de nou centres i la previsió és que s'arribi al 2013 amb 24 Cases d'Infants a Catalunya.