La Generalitat lamenta que l'ensenyament del català a la Catalunya Nord avança lentament

La Casa de la Generalitat a Perpinyà vol aprofitar l'empenta del corredor mediterrani per estrènyer llaços transfronterers

Prop d'una quarantena d'actuacions per impulsar la col·laboració a banda i banda dels Pirineus i fomentar l'aprenentatge i l'ús del català. Aquesta és l'agenda que s'ha marcat la Casa de la Generalitat a Perpinyà per als propers quatre anys. El seu nou director, Joan Gaubí, que fa dos mesos va prendre possessió del càrrec, ha dividit en dos grans eixos les línies d'actuació del Govern a la Catalunya del Nord: el lingüístic i l'econòmic.

Dins el primer bloc, Joan Gaubí ha assegurat que hi ha una 'voluntat' manifesta de difondre el coneixement del català -i sobretot, lluitar pel seu ús social. Per això, se signaran convenis, s'organitzaran cursos, es fomentarà la lectura de revistes infantils catalanes entre els escolars i es continuaran impulsant trobades literàries, entre d'altres.

El nou director, però, tampoc ha volgut amagar que les retallades pressupostàries també han arribat a la Catalunya del Nord. Per això, ja ha avançat que es reduiran les subvencions a entitats i escoles (com ara La Bressola o Ràdio Arrels) que fomenten el català en aquesta banda dels Pirineus.

El nou director ha declarat que, per aquest 2011, es preveu comptar amb un pressupost de 500.000 euros (un 10% menys que l'any passat) i que això els obligarà a estrènyer el cinturó. 'Farem tot el possible perquè l'ensenyament del català no en surti perjudicat, però amb menys ho haurem de fer millor', ha dit Joan Gaubí.

El representant del Govern a Perpinyà tampoc s'ha estat d'amagar que, ara com ara, la situació real de la llengua a la Catalunya del Nord avança 'molt més a poc a poc' del que voldrien. 'Evoluciona de mica en mica, com ho prova la gent que assisteix als cursos que muntem, però hem de fer tot el que calgui perquè les coses avancin més de pressa', ha lamentat.

Dins l'àmbit cultural, Joan Gaubí també ha lamentat els problemes de recepció de TV3 que hi ha a la Catalunya del Nord. 'Necessitem televisió en català', ha assegurat.

Corredor mediterrani i Eurodistricte

En l'apartat econòmic, les mesures que recull el full de ruta de la Casa de la Generalitat tenen un objectiu clar: estrènyer llaços entre les empreses del Rosselló i les catalanes (sobretot, per proximitat, amb les gironines). Per això, Joan Gaubí s'ha compromès a treballar per fer accelerar l'Eurodistricte Català Transfronterer i també per concretar un conveni de col·laboració entre la Generalitat i la Comunitat de Municipis Perpinyà-Mediterrània.

A l'hora de concretar la cooperació econòmica, Gaubí també ha assegurat que cal aprofitar l'empenta que donarà el corredor mediterrani i l'alta velocitat. 'Estem convençuts que això representa una oportunitat real de desenvolupament econòmic per a la Catalunya del Nord', ha dit el nou director de la Casa de la Generalitat a Perpinyà.

Per això, Gaubí ha dit que volia 'promoure tant la implantació com els acords' entre empreses de banda i banda dels Pirineus'. Amb aquest afany, el nou director també ha estès la mà a les organitzacions empresarials perquè s'afegeixin a la iniciativa.