Sant Jordi va deixar una facturació de 22,16 MEUR en llibres

Representa un 0,6% més que l'any passat

El Gremi de Llibreters s'ha mostrat "molt satisfet" de les xifres obtingudes el dia de Sant Jordi, ja que malgrat la puja matinal que va caure en alguns llocs de Catalunya, la Diada "es va tornar a demostrar com a imbatible". La seva presidenta, M. Carme Ferrer, ha celebrat la "massiva" participació ciutadana que va sortir a "complir" amb la tradició de comprar i regalar llibres i roses. En totes les demarcacions catalanes es va registrar un volum de venda i facturació similar al de l'any passat.

Segons les dades de LibriData i LibriRed, els llibres de no ficció han estat els que més títols diferents han venut (24.019), seguits dels infantils i juvenils (16.996) i dels de ficció (14.212). Pel que fa al nombre d'exemplars venuts, en canvi, els llibres infantils i juvenils són els preferits del públic (34,67%), per davant dels de ficció (33,66%) i dels de no ficció (31,67%). En el global de vendes, s'han comprat més llibres en català (59,15%) que en castellà (40,85%), malgrat que l'oferta de títols és major en castellà (59,92%) que en català (40,08%).

Les dades també confirmen que els 10 títols més venuts aquest any han representat el 5,70% del total de les vendes, lleugerament inferior a l'any passat (5,82%). A Catalunya, en ficció en català els més venuts han estat 'El fill de l'italià', de Rafel Nadal, Premi Ramon Llull d'aquest any, seguit de 'Digues un desig', de Jordi Cabré, i 'El fibló', de Sílvia Soler. Els segueixen 'Aprendre a parlar amb les plantes' (Periscopi), de Marta Orriols, i 'El millor d'anar és tornar' (Rosa dels Vents), d'Albert Espinosa. En castellà, l'ordre ha canviat respecte al primer rànquing del dia de Sant Jordi. Després de 'Lo mejor de ir es volver', d'Albert Espinosa, se situa 'Yo Julia' (Planeta), de Santiago Posteguillo, Premi Planeta 2018, seguit de 'Los asquerosos' (Blackie Books) de Santiago Lorenzo, 'Todo lo que sucedió con Miranda Huff' (Suma de Letras) de Javier Castillo i 'La casa alemana' (Planeta) d'Annette Hess.

En no ficció, segueixen a 'Contes des de la presó' d'Oriol Junqueras el llibre de Jordi Cuixart i Gemma Nierga 'Tres dies a la presó' (Rosa dels Vents), seguit de 'Cuina mare' de Joan Roca, 'Esperança i llibertat' (Ara Llibres) de Raül Romeva i 'Els meus cafès amb gent interessant' (Libros de Vanguardia) de Jordi Basté. En castellà, 'Y...ahí lo dejo' de Gonzalo Boye s'ha consolidat en primera posició seguit de 'El Director' de David Jiménez, mentre que en la tercera posició 'Cómo hacer que te pasen cosas buenas' (Espasa Libros) desbanca 'A mí no me callan' (Editorial Alrevés) de Pepe Rubianes.

Els més venuts a Girona

A les comarques gironines 'El fibló' de Silvia Soler avança una posició, situant-se en el segon lloc del podi per darrere de Rafel Nadal i per davant de la novel·la de Jordi Cabré. En no ficció, 'Cuina mare' de Joan Roca també desbanca 'Tres dies a la presó' en la segona posició, mentre que 'Contes des de la presó' de Junqueras continua en primer lloc. En ficció castellana 'Todo lo que sucedió con Miranda Huff' i 'Yo Julia' se situen al capdavant, i entra al podi 'Reina roja' (Ediciones B) de Juan Gómez-Jurado. En no ficció no hi ha sorpreses, i es reparteixen el podi Gonzalo Boye, David Jiménez i Pepe Rubianes.

Literatura infantil i juvenil

En aquest gènere els més venuts han estat 'Contes de bona nit per a nenes rebels' d'Elena i Francesca Cavallo, seguit de 'Tinc un volcà (Edicions El Cep i la Nansa) de Míriam Tirado i Joan Turu i 'El misteri de les 101 calaveres' (Editorial Cruïlla) de Roberto García. En castellà, el rànquing es manté respecte el provisional, amb 'Los secretos de Youtube' (Mr Ediciones) de Thgrefg, 'The Crazy Haacks y el enigma del cuadro' (Montena) de The Crazy Haacks i '¡Locuras lejos de casa!' (Montena) de Lady Pecas.