Més de 200 persones recorden el Mosso d'Esquadra mort en un atemptat d'ETA a Roses

Ahir es van complir 10 anys de l'acció dels etarres que va acabar amb la vida de l'agent Santos Santamaria

El record de la nit en què ETA va colpejar Roses s'ha fet present de nou aquest 17 de març. Avui fa deu anys, cap a les onze de la nit, la banda terrorista va fer explotar un cotxe bomba carregat amb 50 quilos d'explosius davant l'hotel Montecarlo de Roses. La metralla de l'explosió va arrabassar la vida al mosso d'esquadra Santos Santamaría, de 32 anys i que en aquells moments estava desallotjant la zona.

Aquest dijous, la sala de l'hotel Montecarlo on s'ha celebrat una missa en record de l'agent s'ha quedat petita. Més de 200 persones, entre les quals hi havia polítics, companys de Santamaría aquella nit fatídica i agents de diversos cossos, han volgut homenatjar l'agent mort en l'atemptat.

Després de la missa, s'ha fet una ofrena floral al monòlit que presideix l'entrada l'hotel Montecarlo, l'escenari que ara fa deu anys va quedar destrossat amb la deflagració. Sota la placa clavada a la roca en memòria de Santamaría, el seu pare, els Mossos d'Esquadra, veïns i autoritats hi han dipositat nombrosos rams de flors.

Abans de posar una rosa vermella en record al seu fill, i fer un petó a la freda placa, el pare del mosso ha volgut agrair l'esforç que aquella nit van fer els agents per evacuar la zona, on hi havia més de 400 persones. 'Aquells joves van tenir molta feina per desallotjar l'hotel, se la van jugar i ho van aconseguir', ha dit Santos Santamaría.

El pare també ha recordat que l'autobús que hi havia aparcat davant l'hotel va actuar de mur i va amortir l'ona expansiva de l'explosió. 'Sinó, aquells assassins haurien aconseguit el seu objectiu', ha dit el pare. Santos Santamaría ha recordat tots els agents que aquell 17 de març van arriscar la vida i ha assegurat que 'el millor homenatge' que podia rebre el seu fill 'és el reconeixement dels seus companys'.

Durant el seu discurs, el pare del mosso mort en l'atemptat d'ETA també ha agraït l'escalf i 'el caliu' que ha rebut durant tot aquest temps. 'L'atemptat va destrossar la meva família, i ho he pogut superar i tirar endavant amb el respecte i la companyia dels amics', ha dit. Santos Santamaría ha declarat també, emocionat, que aquell dia va perdre un fill, però que ara n'havia 'guanyat 15.000'; tots els mossos que formen part del cos.

Homenatge i medalla al mèrit

Després de l'ofrena floral, aquest any -i per primer cop- s'ha celebrat un acte d'homenatge a tots els agents, tant policies locals com mossos, que aquella nit van treballar colze a colze amb Santamaría. Durant l'acte, s'han repartit plaques commemoratives als companys del mosso i el seu pare els ha agraït el suport donant a cadascun d'ells una efusiva abraçada.

Al final, i entre aplaudiments i llàgrimes, s'ha lliurat també una placa a títol pòstum a Santos Santamaría, que ha recollit el seu germà. Aquest dijous, durant tot l'homenatge, hi ha hagut molts moments per al record. La imatge de la nit en què ETA va tallar la vida de l'agent ha estat present a les ments de molts dels seus companys.

Entre ells, hi havia l'aleshores cap de l'ABP de Roses, l'inspector Joan Coll. L'inspector ha recordat que es van viure moments 'd'obscuritat, confusió, ràbia, dolor i impotència', però que això també els hi va servir per superar-se. 'El balanç va tenir un preu molt alt, perquè es va perdre una vida, però en vam poder salvar moltes més', ha declarat.

L'inspector també ha explicat que, dies després de l'atemptat, van començar a rebre a comissaria una allau de cartes de gent que els agraïen que els haguessin salvat. Un grup d'estudiants, per exemple, els hi va fer arribar una fotografia presa a Roses, que no s'haurien pogut fer si aquella nit no els haguessin evacuat.

Durant l'homenatge als companys de Santamaría -que ha organitzat el sindicat SME-CCOO-, el director general de Policia, Manel Prat, s'ha compromès a lliurar-los a tots ells una medalla al mèrit policial. Prat ha dit que ha arribat el moment de 'reconèixer institucionalment' el treball de tots els qui van treballar intensament per estroncar els plans de la banda terrorista.

El reconeixement a aquests agents arriba després que el sindicat dels Mossos d''Esquadra l'hagi sol·licitat per carta. Manel Prat ha dit que, amb la medalla, es vol restituir 'el record i els serveis prestats'. El director general, però, també ha volgut ressaltar que l'atenció immediata després de l'atemptat es va centrar en familiars i agents. 'Va ser molt intens, sentit i profund, tant professionalment com sentimental', ha conclòs.

Per la seva banda, el portaveu del sindicat SME-CCOO, Toni Castejón, ha agraït el compromís d'Interior per atorgar les medalles, tot i que 'arribi tard'. El portaveu sindical s'ha mostrat content i agraït per l'anunci i ha volgut ressaltar que l'homenatge que han muntat després de l'ofrena floral ha servit per reconèixer 'els actes meritoris' de tots els qui van treballar aquella fatídica nit, i mantenir viu el record de Santos Santamaría.